Senioren aangehouden voor witwassen 1,4 miljoen euro

Een 66-jarige man uit Hillegom en een 61-jarige man uit Hoek van Holland zijn aangehouden op verdenking van het verlenen van financiële diensten aan een groep criminelen die handelden in drugs, wapens en anabolen. De 2 zestigers zouden volgens de FIOD onder andere 1,4 miljoen euro hebben witgewassen.

Via een woud van bv’s werd jarenlang contant geld op bankrekeningen gestort, dat via verhullende constructies werd uitbetaald. Zo zorgden het tweetal er zelfs voor dat criminelen die gedetineerd zaten geld op hun gevangenisrekening kregen. Dat schrijft het AD.

Dure leaseauto’s

Ook leverden de 2 zestigers spookwoningen waarin criminelen konden onderduiken en vervalsten ze werkgeversverklaringen, bankafschriften en loonstroken. Ze regelden ook dat criminelen in dure leaseauto’s konden rijden. Een van deze auto’s, een splinternieuwe Volkswagen Passat, had een geheime ingebouwde ruimte waarin xtc en anabolen verborgen konden worden.

Geldstromen

De 2 senioren kwamen op de radar van de opsporingsdiensten via een witwasonderzoek in de regio Haarlemmermeer. Door de geldstromen te volgen, kwamen de FIOD en het Openbaar Ministerie in Noord Holland uit bij de bedrijven van de 2 zestigers, die een scala aan BV’s hadden opgetuigd.

Naast de 2 hoofdverdachten zijn nog verschillende andere mannen aangehouden uit de provincies Noord- En Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht. Ook is er beslag gelegd op contant geld (450.000 euro) en banktegoeden. In totaal is ook voor meer dan een miljoen euro aan xtc, anabolen en geneesmiddelen in beslag genomen.