Senioren krijgen celstraffen voor coke handel

De rechter in Brugge, België heeft gevangenisstraffen uitgedeeld aan een groep bejaarde coke-smokkelaars. De groep, waaronder opvallend veel senioren, organiseerde 13 drugs- en 5 geldtransporten. Er werd daarbij hasj uit Marokko en cocaïne uit de Dominicaanse Republiek gehaald en verder Europa in gebracht. De groep was van 2007 tot 2010 actief.

De rechtbank veroordeelde de hoofddaders tot straffen tussen de 15 en 30 maanden. De andere mede-plichtigen kregen straffen tussen zes maanden en een jaar. Slechts één beklaagde werd vrijgesproken, zo meldt de Gazet van Antwerpen. De rechtbank verklaarde 4,7 miljoen euro verbeurd.

Dubbele bodem

De zaak kwam aan het rollen toen Willy L. (68) uit het Belgische Nieuwpoort samen met zijn vrouw Rose-Marie J. (65) bij de Marokkaanse grens werden betrapt met 60 kilo hasj in de dubbele bodem van hun auto. Onder zware druk van de Marokkaanse autoriteiten had hij bekennende verklaringen afgelegd, maar trok deze later weer in. Door de verklaringen van Willy L. kwamen ook andere verdachten in beeld, zoals Bruno H. (71) uit Brugge en Andreas V. (81) uit Gistel.

Noorwegen

Terwijl hasj vanuit Marokko tot in België en Nederland werd gebracht, werd cocaïne vanuit Zuid-Amerika overgevlogen naar Europa en uiteindelijk naar Italië, Londen en Noorwegen vervoerd. De 46-jarige Philippe P. bijvoorbeeld nam tweemaal 6 kilo coke uit de Dominicaanse Republiek mee.

Nederlandse bendeleiders

De meeste verdachten ontkenden betrokkenheid bij de smokkel en vroegen bij monde van hun advocaten vrijspraak. Een van de raadsheren merkte op dat de Nederlandse bendeleiders buiten schot bleven. Er bevond zich wel een Nederlander onder de verdachten in de rechtbank. De 66-jarige Marc V. bekende dat hij onder andere een geldtransport van 400.000 euro naar Ecuador had geregeld.

Zie ook:

Eis van 2,5 jaar voor senioren bende