Sanny L. voorwaardelijk vrij

Sannie L., die afgelopen vrijdag op Ibiza werd gearresteerd, is voorwaardelijk vrij in afwachting van zijn proces. De Nederlander is een bekende van enkele grote namen in het Nederlandse criminele milieu. Hij was een kennis van ‘Zwarte Cobra’ Henk Rommy en beschouwde de veroordeelde huurmoordenaar Mohamed ‘Moppie’ R. als zijn zoon.

Door Vincent Verweij

Salomon L. is 68 jaar oud en staat bekend als ‘Sennie’ en ‘Sanny’. Hij woont al bijna 25 jaar op Ibiza, maar was tot de jaren ’90 een bekende figuur in het Amsterdamse milieu. Hij bezat een aantal kledingzaken in de stad maar figureerde ook in enkele grote politiedossiers, zoals het onderzoek “Cobra” naar Henk Rommy en in liquidatie-onderzoek “Passage”, waarin hij regelmatig over de tap kwam. Hij werd in beide onderzoeken overigens als getuige gehoord, niet als verdachte.

Moppie

Sennie L. verklaarde in het Passage-onderzoek over Mohamed ‘Moppie’ R., die uiteindelijk tot levenslang werd veroordeeld. Hij zei hij dat hij die beschouwt als een soort zoon van hem. In getapte gesprekken komen Sennie en Moppie enkele malen over de lijn. Zoals in 2007, toen Peter La Serpe door Justitie werd geïntroduceerd als kroongetuige. Het volgende gesprek tussen Sennie en Moppie werd toen vastgelegd.

Cobra

Ook Jesse R., die net als Moppie tot levenslang werd veroordeeld, behoort tot zijn kennissenkring. Beide jongens kent hij via Henk Rommy, bijgenaamd ‘De Zwarte Cobra’, die in Amerika vast zit voor drugshandel. Rommy en Sanny hadden in het verleden, volgens een goed ingevoerde bron uit het milieu, contact over het wisselen van drugsgeld. Daarbij maakten ze gebruik van een Pakistaan die een wisselkantoor had op de Amsterdamse gracht.


De Pakistaan bleek later een uitgebreide administratie bij te hebben gehouden, die in beslag werd genomen, waardoor tegen verschillende Amsterdamse criminelen bewijs van witwassen werd verzameld. De relatie met Rommy bekoelde ook nadat Sanny er naar verluidt achter kwam dat zijn vrouw hem bedroog met de Zwarte Cobra.

Ibiza

Sanny L. werd afgelopen vrijdag op Ibiza aangehouden, omdat hij onderdeel uit zou maken van een internationale bende. Naast Sennie L. zijn er ook personen met de Franse, Oekraïense, Poolse en Spaanse nationaliteit gearresteerd. Ze worden onder andere verdacht van witwassen, afpersing, bedreigingen en omkoping. Er hebben verschillende huiszoekingen plaatsgevonden bij bedrijven die zich bezighielden met vastgoed en de financiering ervan. Sanny L. is nu onder voorwaarden vrij gelaten. Hij moet zich elke maand melden en zijn paspoort is ingenomen.