Tuna en de schietpartij bij de wasserette

Bij de motieven die de politie onderzoekt voor de moord op Tuna zal de relatie met een schietpartij bij het Amsterdamse Leidseplein op 2 november 1998 niet ontbreken. Senol Tuna was betrokken bij het doodschieten van een internationale topper uit de Israelische onderwereld, Eliahu Menasche (41). Menasche is zwaar bloedend in een portiek in Amsterdam-Oost gevonden. Een medeverdachte van Tuna is enkele jaren geleden doodgeschoten. Het is niet uit te sluiten dat het om een wraakactie gaat.

Uit het onderzoek bleek dat Menasche was doodgeschoten op straat voor de wasserette De Schoonheid in de Lange Leidsedwarsstraat. Die wasserette was eigendom van Tuna. Per auto is de zwaargewonde Menasche toen naar het ‘s-Gravesandeplein vervoerd, in de buurt van het OLVG ziekenhuis.

Menasche gaf leiding aan een groepering die op grote schaal cocaïne naar Europa vervoerde en geld witwaste, onder meer in Monaco. Een grote delegatie Israelische rechercheurs was in Nederland vanwege de moord op Menasche. Waarschijnlijk lag het motief vvor de moord in geschillen over geld en drugs.

Tuna kreeg slechts enkele jaren cel omdat de rechter noodweer aannemelijk achtte. Een betrokken Palestijnse man kreeg ook een lage straf. Hij werd enkele jaren geleden op de Pieter Calandlaan in Amsterdam doodgeschoten.

De politie heeft indertijd de broer van Eliahu Menasche, die in Nederland was, gewaarschuwd geen wraakacties te ondernemen.

Hieronder fragmenten uit een afgetapt telefoongesprek van twee Israeliërs in Amsterdam, die spreken over het gebeuren in de Lange Leidsedwarsstraat:

(…)

(…)

(…)