Seriemoordenaar András Pandy overleden

Seriemoordenaar András Pandy is zondag op maandag nacht op 86-jarige leeftijd overleden in de gevangenis van Brugge, België. Pandy is in 2002 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege de moord op zijn vrouw, ex-vrouw en kinderen en seksueel misbruik.

De dominee van Hongaarse afkomst werd samen met zijn dochter Agnes veroordeeld. Zij zou onder grote druk hebben meegeholpen met vijf van de moorden en kreeg 21 jaar celstraf opgelegd.

Dochter meldde misbruik

De dochter had in 1992 al het seksueel misbruik gemeld, maar dat onderzoek leverde destijds niets op. Vijf jaar later, toen na de Dutroux-zaak andere verdwijningdossiers nog eens werden onderzocht, werden vader en dochter Pandy gearresteerd.

Pandy zou de moorden hebben gepleegd omdat te voorkomen dat zijn seksueel misbruik werd bekend gemaakt. Zelf heeft de dominee altijd ontkend dat hij de moorden heeft gepleegd of zijn kinderen seksueel heeft misbruikt.

Gescheiden

De dominee kwam in december 1957 met zijn vrouw naar België. Agnes werd in het jaar daarna geboren. Twee andere kinderen volgen, het zijn twee jongens waarvan er een zwakbegaafd is. In 1967 besluit zijn vrouw met het zwakbegaafde zoontje ergens anders te gaan wonen, omdat Pandy gewelddadig is.

Twee jaar later begint Pandy een 'relatie' met dochter Agnes, destijds 11 jaar oud. In '79 hertrouwt hij met de Hongaarse Edit Fintor, die drie dochters van 15, 8 en 7 uit haar vorige huwelijken heeft. Zij krijgen samen ook een zoon en een dochter.

Stiefdochter zwanger

Pandy begint in 1984 een relatie met de oudste dochter van zijn nieuwe vrouw, Timea, die dan 20 is. Zij wordt zwanger, Pandy houdt later voor de rechter vol dat dat komt door het sperma dat aan een handdoek zat waarmee zij zich had afgedroogd.

Als dochter Agnes hoort dat Timea zwanger is van Pandy, probeert zij haar te vermoorden. Timea belandt in het ziekenhuis, waar ze een aanklacht indient bij de politie. Ze bevalt later van haar zoon en verhuist naar Canada. Daarvoor vertelt ze haar moeder dat haar stiefvader de biologische vader is van haar kind.

Moorden

De tweede vrouw van Pandy probeert daarop te vluchten met een van haar dochters, maar Pandy vermoordt de twee. Dochter Agnes zou hebben geholpen of hebben toegekeken bij de dubbele moord. Tegen de familie van zijn vrouw vertelt hij dat ze met een minnaar en haar dochter naar Duitsland is vertrokken. Hij laat een telegram zien als bewijs.

Twee jaar later vermoordt Agnes de eerste vrouw van Pandy en haar 27-jarige zoon. Zij lokt hen naar een kelder, waar ze haar moeder en broertje doodschiet. Later wordt ook haar jongste broertje vermoord, als hij sporen van zijn moeder en broer ontdekt.

Opgelost in zuur

De lijken van de drie worden in stukken gezaagd en in vaten zuur opgelost. De tanden, nagels en vingerkootjes die overblijven worden bij een slachthuis tussen het afval verstopt. Ook aan de familie van zijn eerste vrouw laat Pandy een telegram zien, waaruit zou blijken dat ze in Frankrijk is.

In 1986 stuurt Pandy zijn dochter Agnes met de jongste dochter van zijn tweede vrouw naar het strand, zodat hij alle tijd heeft om de tweede dochter van zijn tweede vrouw te vermoorden. Het is de enige moord waarvan bewezen is dat András Pandy hem zelf heeft gepleegd.

Valse brieven

 

In 1991 doet Agnes aangifte van vermissing van zes familieleden en aangifte van incest door haar vader. De twee kinderen van Pandy die nog leven, die hij met zijn tweede vrouw heeft gekregen, worden naar in kinderopvang geplaatst. Pandy weet lange tijd vol te houden dat zijn twee vrouwen nog leven, door vrienden in Roemenië hem brieven te laten sturen en die worden ondertekend met hun namen.

Pandy heeft ook kinderen uit Hongarije opgevoed, die waarschijnlijk seksueel misbruikt zijn. Daarom vroeg in 1996 de politie de Hongaarse gemeenschap om medewerking. Toen werd de brieventruc ontdekt, waarna de zaak aan het rollen kwam.