Seriemoordenaar bekent 49ste moord

De Amerikaanse Green River Killer Gary Ridgway heeft zijn 49ste moord bekend: de moord op een 20-jarige vrouw in 1982. Ridgway werd verhoord nadat in december vorig jaar de schedel van de vrouw werd gevonden in een ravijn bij Seattle op nog geen vijftig meter van de plek waar al eerder een slachtoffer van hem was ontdekt. Ridgway zit al sinds 2001 in de gevangenis. Hij werd toen gearresteerd op verdenking van de moord op vier vrouwen in de jaren tachtig. Twee jaar later bekende hij nog tientallen moorden.

Zijn bijnaam kwam doordat hij veel slachtoffers in de Green River in de staat Washington dumpte. Het waren vooral prostituees en meisjes die van huis waren weggelopen.

Hij is in 2001 tegen de lamp gelopen omdat nieuwe dna-technieken een match opleverden met een monster dat hij in de jaren tachtig had afgestaan met dna op lichaam.

Na zijn bekentenis kreeg hij onvoorwaardelijk levenslang zonder voor moord op 48 vrouwen, door deze bekentenis kon hij de doodstraf voorkomen. Dat heeft geleid tot protesten omdat in de staat Washington mensen voor minder moorden de doodstraf hebben gekregen.

Ridgway heeft overigens erop gezinspeeld dat hij nog zeker twintig andere vrouwen heeft gedood. Daarvoor kon hij niet worden berecht omdat de lichamen niet zijn gevonden.

Ridgway zit in volledige afzondering opgesloten in Washington State Penitentiary in Walla Walla in de staat Washington, waar overigens ook de executies in Wasington worden voltrokken middels dodelijke injecties. Hij mag een paar keer per week zijn cel een uurtje verlaten.

Video van de bekendmaking van de dagvaarding voor de 49ste moord:

{youtube}bRT_tp92VYo{/youtube}

Wikipedia over Ridgway.