Seriemoordenaar Koos Hertogs overleden

Koos Hertogs is enkele dagen geleden op 65-jarige leeftijd in het ziekenhuis overleden. Dat meldt Elsevier op basis van bronnen rond het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hertogs kreeg in 1982 een levenslange gevangenisstraf voor de moord op drie jonge meisjes, en was de langstzittende gevangene in Nederland.

De laatste jaren verbleef Hertogs op de longstay van een tbs-kliniek. Hij was al enige tijd ernstig ziek.

Hertogs vermoordde in 1979 en 1980 de 12-jarige Tialda Visser, Emy den Boer (18) en Edith Post, die 11 jaar oud was. Hij zou twee van hen hebben misbruikt in zijn ‘martelkamer’ in zijn woning in Den Haag. Achter de schermen zou hij hebben verklaard over veel meer lustmoorden, maar daar is hij nooit voor vervolgd.

Gepakt na tip

Na de moord op Edith Post werd hij aangehouden na een anoniem telefoontje. Post had Hertogs gebeten, en de tipgever had gezien dat de portier van nachtclub ‘De Nachtegaal’ een wond aan zijn vinger had. Het ging om Hertogs, wiens huis werd doorzocht. Daar werden bloedsporen gevonden.

In 2010 legde Hertogs een bekentenis af voor de verborgen camera van misdaadverslaggever Peter de Vries. Die liet Hertogs’ oude jeugdvriend contact met hem leggen, en met een verborgen camera gesprekken over de moorden voeren. Hertogs bekende de drie moorden waarvoor hij is veroordeeld te hebben gepleegd.

Voor de moorden was Hertogs al een bekende van de politie. Hij was opgepakt voor een complete waslijst: roofovervallen, diefstal, verkrachting, intimidatie, brandstichting, joyriding, geweldpleging, inbraak, overtreding van de wapenwet, poging tot doodslag, ontsnapping uit inrichtingen en gevangenissen, aanzetting tot prostitutie, gijzeling en zware mishandeling.

Hertogs staat op de 14e plaats van de Crime Top-100. Ook staat er een profiel van Hertogs in het boek Seriemoordenaars in Nederland.

Bekijk de bekentenis in het programma van Peter de Vries hieronder: