Seriemoordenaar vermoord in zijn cel

Een Amerikaanse seriemoordenaar is in zijn cel zodanig toegetakeld dat hij daarna in de gevangenis van Toledo, Ohio is overleden. Het gaat om Donald Harvey (64, alias “engel des doods”) die heeft bekend als verpleger 37 patiënten te hebben laten inslapen, onder meer met gif.

Geur

Harvey werd woensdag gewond aangetroffen in zijn cel. Niet bekend is of er verdachten zijn aangehouden. Waarschijnlijk is hij door één of meerdere medegedetineerden doodgeslagen.

Harvey was werkzaam in een verpleeghuis waar chronisch zieke mensen werden verpleegd. In 1987 liep hij tegen de lamp nadat een arts die autopsie deed bij een patiënt de geur van arsenicum waarnam.

Genieten

Harvey erkende ervan te genieten als hij kon beslissen over leven en dood van zijn patiënten. Tegelijk zei hij het belangrijk te vinden mensen uit hun lijden te verlossen. Waarschijnlijk heeft hij gedurende 17 jaar mensen om het leven gebracht.

Hij ontliep de doodstraf door voor een proces schuld te bekennen aan meervoudige moord.

Buren

Harvey werkte met arsenicum en cyanide, maar bijvoorbeeld ook met morfine. Ook liet hij mensen stikken door hun zuurstoftoevoer af te sluiten. Een andere methode was het inspuiten van patiënten met een vloeistof die was besmet met HIV of hepatitis. Het merendeel van de moorden vond plaats in instellingen in Cincinnati, Ohio.

Hij vergiftigde ook zijn buren, één met fatale afloop, zijn vriend die zou zijn vreemdgegaan en door het gif te ziek was om nog uit te gaan, en hij doodde de vader van zijn vriend met arsenicum.