Seriemoordenaar voor rechter

De Belgische Ronald Janssen (40), die wordt verdacht van drievoudige moord, verscheen vrijdagmiddag voor het eerst voor de rechtbank van Tongeren en een twaalfkoppige jury. De familie van de slachtoffers Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus kunnen de verdachte vandaag voor het eerst in de ogen kijken. Een aantal familieleden werd overmand door emotie. Video na de break.

Ronald Janssen is een gescheiden vader van twee kinderen en was een populaire leraar in het Vlaamse Loksbergen tot hij op 5 januari 2010 werd gearresteerd voor de moord op Shana Appeltans (18) en Kevin Paulus (22). Ronald Janssens zou het stel hebben bedreigd met een pistool en hen naar een afgelegen plaats hebben gebracht. Daar schoot hij eerst Paulus dood en probeerde Appeltans vergeefs te verkrachten, waarna hij het meisje ook doodschoot.

Later bekende hij ook de moord op Annick van Uytsel (18) die in 2007 in het Albertkanaal bij Leuven werd gevonden. Hij bekende ook een aantal verkrachtingen en een vierde moord; de naam van dat slachtoffer is nog niet bekend gemaakt omdat het onderzoek nog loopt.

Janssen lijdt aan een psychische stoornis en wordt in België als onbehandelbaar gezien en de kans op recidive wordt zeer groot geacht.

 

Tijdens het voorlezen van de tenlastelegging toonde Janssen zich vandaag ook even geëmotioneerd. Dat gebeurde toen voorgelezen werd hoe niemand in zijn omgeving vermoedde dat hij tot deze wreedheden in staat was.