“Seriemoordenaar” zal in de gevangenis sterven

Stephen Port is door de rechtbank in de Londense Old Bailey veroordeeld tot levenslange celstraf. Eerder deze week had een jury hem al schuldig bevonden aan het ombrengen van vier homoseksuele mannen. Hij bedwelmde en verkrachtte hen eerst. Erna dumpte hij hun lichamen in de buurt van zijn flat in Oost-Londen.

Bedoeling

De rechter zei dat hij ervan uitgaat dat Port niet de bedoeling had de mannen te doden maar hen alleen met GHB te bedwelmen. Maar hij moet volgens hem toch hebben voorzien dat er een groot risico op overlijden was, zeker na de dood van het eerste slachtoffer.

De rechter neemt het Port kwalijk dat hij alles in ieder van de gevallen tevoren zorgvuldig plande.

Port, kok in een kantine voor buschauffeurs, had een fetisj voor het hebben van seks met jonge bewusteloze mannen, die hij ontmoette op sociale media en apps als Grindr.

Shit

In tegenstelling tot in Nederland is levenslange straf in het Verenigd Koninkrijk aan voorwaarden verbonden. De rechter:

Ik heb geen twijfel dat de ernst van het misdrijf zo uitzonderlijk hoog is dat een levenslange termijn gerechtvaardigd, zelfs geboden is. Ik wil geen minimale termijn stellen. De straf is een levenslange gevangenhouding. Het resultaat is dat de beklaagde in de gevangenis zal sterven.

Er klonk applaus vanaf de publieke tribune van familieleden van de slachtoffers. Iemand schreeuwde: ‘I hope you die a long, slow death, you piece of shit‘, aldus The Guardian.

Met Police heeft nog 58 verdachte GHB-sterfgevallen in onderzoek en vraagt het publiek of Port mogelijk betrokken is geweest bij die sterfgevallen.

Zie ook:

Engelse seriemoordenaar schuldig (VIDEO)