Seriemoordenares wil geen psychologisch onderzoek

Janet S. (31, foto) heeft 2 mannen vermoord: Hachmi Dani in 2003 en Ton Kuijf in 2014. Beide keren speelde seks een rol. Voor de laatste moord werd ze vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot 20 jaar cel. In het hoger beroep dat nu speelt wil het OM dat Janet S. psychologisch wordt onderzocht. S. weigert en hoopt zo tbs te ontlopen. 

Over het algemeen zijn rechters weigerachtig om tbs op te leggen als er geen psychiatrisch of psychologisch onderzoek is gedaan. Een discussie hierover barstte los in de zaak Anne Faber, toen bleek dat verdachte Michael P. geen tbs had gekregen nadat hij in 2010 twee minderjarige meisjes had verkracht.

Pieter Baan Centrum

De knappe Janet S. weigert ook onderzoek door het Pieter Baan Centrum, zo bleek tijdens een zitting in hoger beroep gisteren in Arnhem. Het Openbaar Ministerie wil dat een dergelijk onderzoek wel plaatsvindt. De officier: ‘Ze is tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld, dus zal ze weer terugkeren in de maatschappij. Dan moeten we weten of ze niet lijdt aan een stoornis, die het gevaar op herhaling versterkt. Mevrouw is tot twee keer toe veroordeeld voor een levensdelict, dat mag niet nog eens gebeuren.’

Chaletmoord

Janet S. zit voor 20 jaar achter de tralies nadat zij zakenman Ton Kuijf in een chalet in Ermelo had vermoord. De twee hadden elkaar leren kennen via een datingsite voor seks. Kuijf werd met een groot aantal hak- en steekwonden om het leven gebracht. Het chalet werd daarop in brand gestoken. De zaak werd bekend als de zogenoemde Chaletmoord. Het OM had naast 20 jaar cel ook tbs tegen Janet S. geëist. Dat laatste werd niet toegekend. Naast Janet S. zijn er in de ze zaak nog andere betrokkenen veroordeeld, zoals Youri B. (2 jaar cel), Joyce N. (anderhalf jaar) en Danny S., de broer van Janet (1 jaar cel).

Seksuele avances

In 2006 was Janet S. in hoger beroep al eens veroordeeld voor doodslag. Ze kreeg vier jaar cel. Slachtoffer was toen de Algerijn Hachmi Dani. Hij werd in zijn Haagse woning door S. samen met een vriendin doodgestoken, nadat hij de twee had meegenomen naar zijn huis en seksuele avances had gemaakt. Nadat ze hem hadden neergestoken hadden ze zijn voeten vastgebonden, de weerloze Dani bloedde dood.

Psychische stoornis

Volgens de advocaten van S. in het huidige hoger beroep (in de Chaletmoord) is er bij Janet geen sprake van een psychische stoornis. Oude rapporten, opgemaakt na de moord op Hachmi Dani, vinden de advocaten niet meer relevant. Die spraken van een borderline stoornis met antisociale kenmerken.

Het hof laat over twee weken weten of Janet S. moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Meer over de zitting in het hoger beroep van de Chaletmoord bij RTV Oost.