‘Serieverkrachter’ niet aanwezig in rechtszaal (UPDATE)

De man die wordt verdacht van een serie verkrachtingen in het buitengebied bij Utrecht-Oost komt waarschijnlijk maandag niet naar de rechtbank voor zijn pro forma-zitting. Het Openbaar Ministerie zal voor de Utrechtse rechtbank de stand van het onderzoek toelichten en vragen om verlenging van zijn voorlopige hechtenis.

Dwingen

Bij de vorige pro forma-zitting, drie maanden geleden, had het Openbaar Ministerie gevraagd om een ‘bevel medebrenging’, om zo Gerard T. (51) te dwingen naar de rechtbank te komen. De verdachte hoorde toen alles zwijgend aan. Deze keer is er niet om zo’n bevel gevraagd. Volgens het Algemeen Dagblad heeft Gerard T. nog altijd geen verklaring afgelegd tegen de politie. Zijn advocaat zegt dat hij wel zal praten tijdens de terechtzitting.

Drie zaken

De recherche is nog steeds bezig met het forensisch onderzoek dat zich uitstrekt over een lange periode. T. zou in 1995 en 1996 en in de periode 2001-2002 zeventien vrouwen in het landelijke gebied ten oosten van Utrecht hebben verkracht of aangerand. Op de voorlopige tenlas­telegging stonden drie verkrachtingszaken, dat is maandag uitgebreid naar zes. In deze zaken is dna van T. bij de slachtoffers aangetroffen. Volgens een woordvoerder zal het OM als al het forensisch onderzoek is afgerond misschien vragen om T. voor psychisch onderzoek op te nemen in het Pieter Baan Centrum.

Toeval

Gerard T. kwam na jaren vergeefs onderzoek door de recherche bij toeval in beeld. Hij moest afgelopen zomer dna afstaan nadat hij twee fietsendiefstallen pleegde. Zijn dna kwam in de databank terecht en bleek te matchen met dat van de Utrechtse serieverkrachter. T. woonde laatstelijk in Nieuwegein maar tijdens de verkrachtingen in Den Dolder. Hij weigerde, net als 29 andere mannen, dna af staan tijdens het grootscheepse recherche-onderzoek.