Rond Valkenswaard was serieverkrachter actief (VIDEO)

In de periode van 1989 tot en met 2010 was er rond Valkenswaard een serieverkrachter actief die meer dan tien vrouwen heeft aangerand of verkracht. De recherche overweegt een groot dna-onderzoek op te tuigen.

Waalre

In 1989 zijn twee meisjes fietsen op de Luikerweg in Valkenswaard aangesproken door een man met een schroevendraaier. Een van hen werd van haar fiets getrokken. De ander zag toe hoe haar vriendin werd verkracht. Later dat jaar is een vrouw verkracht langs de Valkenswaardseweg in Waalre en later wordt een vrouw aangerand aan de Valkenswaardseweg. Zie hier een overzicht van alle zaken.

Dna-profiel

De laatste keer dat de man toesloeg was op de Onze Lieve Vrouwendijk in Waalre, begin 2010. Er zijn van verschillende zaken matchende dna-sporen beschikbaar. Er is ook een spoor van werkschoenen van het merk Bata gevonden. De dader zou nu in de vijftig jaar moeten zijn. Tien jaar geleden zou hij nog blond, rossig haar hebben, maar inmiddels is hij kalend. Hij zou grove werkhanden hebben en stonk tijdens veel incidenten naar alcohol.

Verwantschapsonderzoek

Er is opnieuw een onderzoeksteam opgezet. Een dna-onderzoek zal nog niet op korte termijn plaatsvinden. De politie wil eerst bekijken wat het normale onderzoek nu oplevert. In dna-verwantschapsonderzoek wordt een deel van de lokale bevolking gevraagd dna af te staan. Door die resultaten te vergelijken met dat van het dna-spoor kunnen verwanten van de dader in beeld komen die dan weer te linken kunnen zijn aan de dader. Het middel is gebruikt in de zoektocht naar de moordenaar van de Friese Marianne Vaatstra. Toen stonden ruim 6500 mannen in de omgeving van de plaats van het misdrijf vrijwillig hun dna af. In de zaak van de Utrechtse serieverkrachter is de methode niet toegepast.