Serieverkrachter werd herkend door collega’s

De verdachte die is opgepakt in verband met de Utrechtse serieverkrachter werd in 1995 al herkend door zijn collega's. Destijds werd een compositietekening van de man gemaakt. Zijn baas heeft zich tussen 1995 en 2005 meerdere keren bij de politie gemeld met de verklaring dat hij Gerard T. had herkend.

Het Algemeen Dagblad meldt dat de recherche in 1995 al bij de zaak op bezoek was geweest. De eerste vijf verkrachtingen die aan de serieverkrachter worden gelinkt zijn in dat jaar gepleegd. Meerdere medewerkers herkenden toen Gerard T. in de compositietekening die was gemaakt.

'Twee druppels water'

'Het was hem, de tekening leek als twee druppels water', vertelt een van de werknemers die tussen 2001 tot 2005 bij hetzelfde bedrijf werkte in het AD. De serieverkrachter was in 2001 plotseling weer actief, nadat hij waarschijlijk vijf jaar geen slachtoffers had gemaakt.

In 2001 hebben collega's van T. met de politie contact opgenomen, maar dat leverde niets op. De politie zegt dat T. twee keer nadrukkelijk in beeld is geweest. Er was toen niet voldoende bewijs om T. als serieuze verdachte aan te merken.

'Twaalf keer zelfde man aangewezen'

Volgens de politie zijn er tips over allerlei mannen binnengekomen. 'Er waren zelfs tips bij die twaalf keer naar dezelfde man wezen, maar die bleek het toch niet te zijn.

In 2012 werd een dna-onderzoek gehouden. Toen weigerden 30 mensen hun dna af te staan, onder wie de verdachte.