Wat zei Peter over Willem? (#1)

Het is bekend: kroongetuige Peter la S. besloot in 2006 informatie over Willem Holleeder als opdrachtgever voor moorden weg te laten. Een officier van justitie Sander de Haas vond dat goed. Toen dat uitkwam maakte De Haas voor de rechtbank in het Passage-proces een lijstje van alle weggelaten passages over Holleeder uit de verklaringen van La S. Maar dat lijstje is niet compleet, zo betoogde althans advocaat Nico Meijering op de zitting van dinsdag.

Hij verzocht de rechtbank daarom de rechter-commissaris opdracht te geven om te controleren of al hetgeen La S. heeft gezegd over Holleeder nu wordt bijgevoegd.

Maar wat had La S. de rechtbank eigenlijk al over ‘Willem’ verteld, in eerste instantie? Crimesite houdt een bloemlezing.

Opvallend: La S. wilde in 2006 uit vrees voor de veiligheid van zijn familie Willem Holleeder niet de schuld geven de moord op Kees Houtman. Maar in zijn aanvankelijke verklaringen – waar De Haas dus niet in heeft geschrapt – staat al best veel over Holleeder te lezen. Holleeder als moordenaar (op Cor van Hout) en vooral als kennelijk leider van de criminele organisatie.

Neem de AVIS-gebeurtenis met Holleeder in 2004. De vaste compaan van La S. – Jesse R. – is ontsnapt uit de gevangenis. Ze ontmoeten elkaar in Van der Valk-motels. La S. rijdt in een in Rotterdam gehuurde witte Golf. Omdat hij bang is gevolgd te worden en geen observatieteam naar Jesse toe wil brengen haalt hij een truc uit:

Als deze witte Golf stuk gaat ergens bij Breukelen dan regelt Willem Holleeder direct een Opel Corsa voor La S. en Jesse R.

La S. weet zeker dat het om een bepaalde Opel Corsa ging. Want hij droeg kenteken 64-PJ-FK. La S. en Jesse maakten altijd zinnen met de letters van kentekens. Deze stond voor: Peter Jessie Fijne Kerels.

Vanuit Breukelen pakte Peter la S. de trein naar het Amstel Station.

Al met al toch belastend voor Holleeder, in de zin dat het lijkt dat hij met Jesse R. binnen een crimineel verband opereert. Maar deze passages waren volgens La S. weer niet zo gevaarlijk dat ze uit veiligheidsoverwegingen moesten worden geschrapt uit zijn verklaringen.

Er zijn er meer.

(Uit het verhoor van Peter la S. op 20 juni 2007)