Servië levert ‘De Bosniër’ uit aan Nederland

De 46-jarige Nederlander Boris P. is donderdag door Servië uitgeleverd aan Nederland. Hij zou de rechterhand en financiële man zijn geweest van Ridouan Taghi.

Beeld is ter illustratie

Gezocht

De internationaal gezochte verdachte maakte vorig jaar in mei vanuit Montenegro, waar hij naar was geëmigreerd, een uitstapje naar Servië. Hij werd bij die gelegenheid aangehouden op verzoek van het Landelijk Parket van het OM.

Onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee is de man op een lijnvlucht overgebracht naar Schiphol, waar hij donderdagmorgen is aangehouden en overgedragen aan de Landelijke Recherche.

De man wordt verdacht van de internationale handel in grote partijen cocaïne. Zijn betrokkenheid daarbij is naar voren gekomen in onderschepte crypto-berichten van SkyECC. De analyse van deze chats hebben zicht gegeven op verschillende drugstransporten naar Nederland en België.

De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, bij de rechtbank Rotterdam.

Opvolger

De criminele activiteiten van de uitgeleverde verdachte zijn volgens het OM vermoedelijk na diens aanhouding in Servië voortgezet door een criminele relatie.

Onderzoek naar dit contact door de Landelijke Recherche leidde op 28 maart 2023 tot de aanhouding van een 40-jarige man in zijn woning in De Meern. Deze verdachte zit sindsdien in voorlopige hechtenis op verdenking van de invoer en verkoop van enkele honderden kilo’s cocaïne.

CEO

Het AD meldt donderdagmiddag dat het gaat om Boris P., de financiële man van Taghi, de 46-jarige man die ook bekend staat als ‘De Bosniër’.

Politieteams speurden in binnen- en buitenland al naar handlangers en ‘rechterhanden’ van Taghi. Eerder al werden andere personen opgepakt die volgens het Openbaar Ministerie in het netwerk van Taghi werkten, zoals Saïd Razzouki in Colombia, Gerel Palm in Brazilië, Jaoud F. in Marokko, Gregory F. op Curaçao en de broers Mao en Mario R. in Suriname.