Bojovic geen verdachte Miranovic (UPDATE)

De Spaanse politie heeft vrijdagavond in een restaurant in Valencia vier Serviërs opgepakt op verdenking van verschillende moorden. Onder hen is Vladimir Milisavljevic, die betrokken was bij de moord op de Servische premier Djindjic in 2003 en Luka Bojovic (foto). Die laatste is een relatie van Willem Holleeder. Bojovic is overigens niet meer verdacht van de moord op Sergio Miranovic (2006). Video na de break.

Bojovic was één van de meest gezochte criminelen in Europa. Ten tijde van de moord op de Servische premier Zoran Djindjic, op 12 maart 2003, was hij lid van de Zemun-clan. De opdrachtgever van deze moord was Dusan Spasojevic, later gedood bij zijn aanhouding.

De groep wordt in verband gebracht met zo’n twintig moorden, onder meer in de Nederlandse onderwereld. De andere verdachten zijn Sinisa “Baku” Petric en Vladimir Mijanovic. Het Servische ministerie van Justitie heeft laten weten uitlevering van de vier te gaan vragen aan Spanje. De groep woonde in huizen in de regio Valencia, volgens Spaanse media. Geen van de vier heeft een verklaring afgelegd tegenover de onderzoeksrechter van de Audiencia Nacional in Madrid.

De Belgradose krant Blic heeft geschreven dat de Nederlandse politie op het spoor van Bojovic was gezet door een vriend, Milos “Bata” Petrovic. Deze staat in Nederland in hoger beroep terecht voor moord. Het onderzoek zou twintig maanden in beslag hebben genomen, waarbij de vrouw, kinderen en andere familieleden van Bojovic zijn gevolgd, in Alicante, Las Palmas en Gran Canaria. Donderdag vloog Vladimir Milisavljevic (foto links) vanuit Las Palmas naar Madrid en Valencia waar hij werd opgepikt door de recherche.

Na de arrestatie vond de Spaanse politie een wapendepot en onder meer 500.000 euro aan cash. Er zijn ook drie machinepistolen van het type Scorpion in beslag genomen, een wapen dat favoriet is in Servische kringen.

 

De groep wordt gerekend tot de clan van Zemun, een voorstad van Belgrado, een criminele groepering die inmiddels op zijn retour was. 

Bojovic (39) is in Nederland en Servië verdacht van de moord op Sergio Miranovic in januari 2006 in Montenegro. Ook Willem Holleeder en Maruf M. waren van die moord verdacht, maar deze zaak is geseponeerd in 2010 wegens gebrek aan bewijs.

Sander Janssen is de Nederlandse advocaat van Bojovic: ‘Toevallig hebben we kort geleden te horen gekregen dat de zaak tegen mijn cliënt in de moord op Miranovic is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Ik weet verder alleen nog van een witwasonderzoek tegebn hem, maar ik weet ook niet alles.’ 

maar mogelijk is Bojovic nog steeds verdachte. Spaanse media schrijven dat er een signaleringsverzoek uit Nederland tegen hem lag, voor moord en witwassen. Zijn vriend Petrovic die hem zou hebben verraden kreeg 15 jaar van de rechtbank en staat nu terecht in hoger beroep voor de moord op Miranovic.

Bojovic wordt in Servië verdacht van onder meer moord, mensen-, wapens en drugshandel. De moorden waarvan hij wordt verdacht zijn gepleegd in verschillende landen, waaronder Nederland, Spanje en Servië. 

Servië zoekt “Baku” Petric voor overvallen en moord in Hongarije.

Bojovic zou lid zijn geweest van ‘Arkans Tijgers’, een paramilitaire groepering die onder leiding stond van Zeljko Raznatovic Arkan. De groep pleegde tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië misdaden tegen de menselijkheid.

{youtube}PWQMUT56OvY{/youtube}