Servische onderwereldbaas gepakt

Darko Saric, één van de belangrijkste voortvluchtige criminelen in Europa is de afgelopen dagen in een nog onbekend Zuid-Amerikaans land aangehouden. Dat heeft het Servische radiostation B92 dinsdag gemeld. Volgens de bronnen van B92 verplaatste Saric zich steeds tussen Zuid-Amerikaanse landen. Hij zou op dit moment in Montenegro zijn waar hij is gearresteerd, in een gezamenlijke actie van Servische en Montenegrijnse politie.

2,8 ton

Saric wordt in verband gebracht met een cocaïnetransport van 2,8 ton dat in 2009 in beslag werd genomen op en schip in de buurt van Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. In Servische media verschenen in 2010 berichten dat de groep van Saric plannen zou hebben gemaakt om een aantal hoge Servische ambtenaren om het leven te brengen. In dat jaar was er een arrestatiegolf van een reeks mensen die deel uit zouden maken van de organisatie van Darko Saric. Van 39 verdachten uit zijn groep worden er nu 12 berecht, 16 zijn nog voortvluchtig, 9 hebben schuld bekend en 3 zouden in een getuigenbescherminsgprogramma zijn getreden, aldus Servische media.

Sleutelpositie

De van oorsprong Montenegrijnse Saric wordt gezien als één van de krachtigste figuren in de Servische onderwereld op dit moment. Hij zou ook contacten onderhouden met de gedetineerde Amsterdamse Serviër Sreten Jocic. Deskundigen denken dat Saric een sleutelpositie inneemt tussen de criminele wereld en criminele contacten die functioneren in de zakelijke en politieke bovenwereld op de Balkan.