Shurendy Q. in vrijheid gesteld

De Curaçaose verdachte Shurendy Q. is dinsdag door de Haarlemse rechtbank op vrije voeten gesteld. Dat heeft zijn advocaat Inez Weski aan Crimesite bevestigd. Q. wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van cocaïnesmokkel via Schiphol, leiding geven aan een criminele organisatie en voorbereiding van een liquidatie. Vorige week eiste de officier van justitie nog 15 jaar cel tegen Q., die nu direct van uit de Extra Beveiligde Inrichting op vrije voeten wordt gesteld, een zeldzaamheid.

Contrast

Advocaat Weski spreekt van 'een schril contrast' met de eis. De opheffing van de voorlopige hechtenis door de rechtbank, vooruitlopend op het vonnis, geeft te denken over hoe de rechtbank over het bewijs dat tegen Q. voorligt denkt. Het bewijs is voor een belangrijk deel gebaseerd op ping-gesprekken. Volgens Weski ontkent haar cliënt schuil te gaan achter de pingnamen en -nummers. Q. is niet getapt en slechts enkele keren geobserveerd, hetgeen eveneens is betwist door Weski.   

Vliegtuigvleugel

Q. en medeverdachten hebben volgens het OM cocaïnetransporten vanaf diverse Caribische eilanden naar Nederland georganiseerd. Er is maar één transport gepakt, 6 kilo in een vliegtuigvleugel op 25 februari 2012. De voorgenomen liquidatie zou gevolg zijn van een conflict over drugs waarbij op de achtergrond een bendeoorlog zou spelen tussen de Buena Vista Club en de No Limit Soldiers, criminele organisaties op Curaçao.

De mede-verdachten van Q. zitten nog vast.