Politie Amsterdam zit met sieraden

De poitie Amsterdam-Amstelland zit met een grote voorrraad gestolen sieraden waarvan de eigenaar onbekend is. Het gaat om honderden horloges, ringen, kettinkjes, armbanden en broches. De waarde ervan loopt in de tonnen. De voorwerpen zijn veelal ontvreemd uit verzorgingstehuizen, van demente of gehandicapte bewoners. Vaak weet niemand dat ze weg zijn.

Diefstallen in verzorgingstehuizen zijn overal in Nederland schering en inslag. Van een diefstal bij een patiënt in een tehuis in Leiden werden beelden op internet gezet. De politie Amsterdam heeft onlangs speciaal rechercheurs vrijgemaakt om diefstallen in tehuizen uit te zoeken. Vaak blijkt personeel niets vermoedende patiënten te bestelen.

Als daders gepakt worden is de eigenaar van de buit doorgaans onbekend. Als de buit niet bij de daders thuisligt kan de politie veel sieraden toch terugvinden doordat ze beleend zijn bij de Stadsbank van Lening.

Van de diefstallen wordt zelden aangifte gedaan, ook al omdat broers en zussen elkaar vaak de schuld geven van het verdwijnen van de spullen van hun vader of moeder.

Kijk hier naar de sieradencollectie van de politie Amsterdam.