Minder straf Sietske H. bij hof

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Sietske H. (27) uit Nij Beets donderdag veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging. H. dood vier pas geboren baby’s die ze had gebaard. Het hof spreekt de vrouw vrij van kindermoord, zij had volgens het hof geen vooropgezet plan om haar pasgeboren kinderen te doden. De gevangenisstraf is lager dan de 12 jaar die de rechtbank had opgelegd. Oorzaak is vooral dat Sietske H. (27) heeft meegewerkt aan psychologisch onderzoek, iets wat zij eerder weigerde.

De rechtbank vond dat H. drie pas geboren kinderen heeft vermoord en er sprake was van doodslag in één geval.

Sietske H. heeft verklaard dat zij de baby’s doodde nadat ze geluiden begonnen te maken. Dat veroorzaakte bij haar de impuls om te doden. Ze kon verder niet goed uitleggen waarom ze haar kinderen doodde. 

Het hof concludeert nu dat H. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is door een aangeboren hersenafwijking. Haar geweten is niet te vergelijken met dat van normale mensen, aldus een deskundige. Bovendien stopt ze de werkelijkheid stelselmatig ver weg. Vandaar dat ze vier keer een zwangerschap kon voltooien zonder dat iemand in haar omgeving er wat van merkte.

H. was afwezig bij de uitspraak. 

2. Maximale straf voor Sietske H.

Eerdere berichten:

Sietske H. lijdt aan een hersenstoornis 

Maximale straf voor Sietske H.