Sietske H. lijdt aan een hersenstoornis

Deskundigen van het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Oldenkotte hebben een hersenaandoening geconstateerd bij Sietske H., die donderdag in hoger beroep terechtstond wegens het doden van haar kinderen. De 28-jarige Friese is eerder door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. Ze wilde toen niet meewerken aan een psychiatrisch onderzoek. Nu deed ze dat wel, onder dwang van het gerechtshof.

 

Ook in hoger beroep vindt het Openbaar Ministerie dat Sietske H. verantwoordlijk is voor drie keer moord en een keer doodslag op haar vier pasgeboren kinderen. Alleen nu ze heeft meegewerkt aan een onderzoek in een psychiatrisch centrum, is duidelijk geworden dat ze lijdt aan een hersenaandoening. Het OM eiste donderdag daarom een celstraf van vier jaar en tbs met dwangverpleging.

H. zou haar vier kinderen tussen juni 2003 en juni 2009 in het Friese Nij Beets door verstikking om het leven hebben gebracht en daarna in een koffer hebben gestopt. Bij H. kon geen stoornis worden vastgesteld omdat ze niet wilde meewerken aan een psychiatrisch onderzoek. In februari 2012 gaf het hof een bevel tot observatie en toen wilde H. wel meewerken aan een onderzoek.

Lees ook:

Maximale straf voor Sietske H.