FBI: Silk Road opgerold door blunder

De online zwarte marktplaats Silk Road is opgerold doordat de ip-adressen niet goed waren afgeschermd bij een toepassing op de website. Silk Road, waar in onder meer wapens en drugs werd gehandeld, werd vorig jaar platgelegd door de FBI na een undercoveractie van de FBI. De advocaten van de vermeende oprichter van de zwarte marktplaats vermoeden dat de server van de site is gevonden door illegale spionagemethodes.

Zo werd vermoed dat de lokatie werd gevonden door informatie van de dienst NSA, die wereldwijd onder vuur ligt vanwege verregaande spionage. Volgens de FBI waren de ip-adressen niet goed afgeschermd en is de lokatie daardoor op een legale manier gevonden.

Fout op inlogpagina

Bij de CAPTCHA-toepassing op de website, die gebruikers vraagt om een code in te voeren om er zeker van te zijn dat het om een menselijke gebruiker gaat en niet om een spamrobot, stond op dezelfde server als de website. Door een fout op de inlogpagina werd het ip-adres van waar de toepassing draaide weergeven, zo luidt de verklaring van de Amerikaanse geheime dienst.

Dat blijkt uit documenten van de FBI die opgevraagd zijn door de advocaat van Ross Ulbricht, de vermeende eigenaar van Silk Road. Normaal gesproken zou de ip-adressen afgeschermd moeten worden via het TOR-netwerk, dat internetverkeer versleuteld en via meerdere schijven verstuurd.

Experts niet overtuigd

Experts zijn niet overtuigd van de verklaring van de FBI, omdat het om een relatief simpel lek gaat. Gebruikers zouden dat zeker hebben opgemerkt, denkt onder meer beveiligingsexpert Nik Cubrilovic.

De advocaat van Ulbricht zet daarnaast vraagtekens bij het kopiëren van de data op de server zonder huiszoekingsbevel. Volgens de aanklager was er geen huiszoekingsbevel nodig van Amerikaanse autoriteiten, omdat de server in IJsland stond. Bovendien was de server niet van Ulbricht zelf; hij huurde die via een tussenpersoon. In de algemene voorwaarden van de host staat volgens de FBI dat de servers kunnen worden doorzocht voor strafrechtelijke onderzoeken.

Lees ook:

Groter aanbod zwarte markt na sluiting Silk Road

Nieuwe aanklacht tegen Silk Road-oprichter

Nederlander, 'grootste dealer' op Silk Road, bekent