Silk Road-oprichter schuldig bevonden

Ross Ulbricht, de oprichter van de online zwarte marktplaats Silk Road, gaat waarschijnlijk jarenlang de cel in. Ulbricht werd woensdag door de jury van de Amerikaanse rechtbank schuldig bevonden aan het beheren van de site. Welke straf hij precies krijgt, wordt later bepaald. Ulbricht heeft toegegeven dat hij de site heeft opgericht, maar zegt dat hij het beheer daarna heeft overgedragen.

De jury bevond Ulbricht naast het beheren van Silk Road ook schuldig aan onder meer illegale drugshandel, witwassen en hacken.

Bewijs

In de afgelopen weken droeg de aanklager bewijs aan dat er sterk op wijst dat Ross Ulbricht de man achter Dread Pirate Roberts, het pseudoniem van de beheerder van Silk Road, was. Er werden onder meer transcripties van chats voorgelezen. Ook bleek dat Ulbricht een fortuin aan bitcoins kreeg via de server van Silk Road, ook lange tijd nadat hij zegt dat hij de site had overgedragen.

Bekentenis

De verdediging leek in de eerste week van de zaak vrij sterk te staan. Ulbricht bekende toen dat hij de site had opgericht, maar dat hij de site later had overgedragen aan de oprichter van de omstreden bitcoin-beurs Mt. Gox.

Dat leek plausibel, omdat een FBI-agent in de rechtszaal verklaarde dat hij de Mt. Gox-baas ook een tijdje had verdacht. De jury deed het verhaal af als speculatie en veegde daarmee de verdediging van Ulbricht van tafel.

Huurmoorden

Ulbricht krijgt op 15 mei te horen wat zijn straf precies wordt. Dan is hij nog niet van de rechtbank af: er loopt een andere zaak tegen hem, omdat hij zou hebben geprobeerd via zijn eigen platform een huurmoordenaar te regelen die vijf vijanden op Silk Road moest uitschakelen.