Simo D., leider van de Goliath-bende

Bij RTV Oost een uitgebreid portret van Simo D., de Twentse bendeleider, die achter tenminste 9 moordpogingen zou zitten. ‘Geloof me, die jongen is door en door verrot.’

Simo D. (eigenlijke naam Mohammed) wordt geboren in 1980. Zijn jeugd brengt hij door op verschillende internaten. Op jonge leeftijd komt hij al in aanraking met de politie.

Growshops

Op 25-jarige leeftijd koopt hij op de pof growshop Super Grow in Hengelo. Hij heeft de overnamesom nooit betaald. Later koopt hij nog een andere growshop, TuinAction, vlakbij shishalounge LuxXx. Wederom koopt Simo de zaak, met een enorme voorraad, op de pof. De politie denkt dat hij vanuit TuinAction een groep bendeleden aanstuurt die zich bezighouden met het opzetten van wiethokken en handel in heroïne en cocaïne. De meesten heeft hij leren kennen in de gevangenis en op de internaten.

Undercover

Via een undercover-actie van 2 Duitse agenten die zich voordoen als drugshandelaren worden verschillende bendeleden opgepakt. Simo zelf zit dan al vast voor een schietpartij in het centrum van Enschede waarbij hij 6 kogels af heeft gevuurd op een man in een café. Die raakt gewond aan zijn been, maar overleeft de schietpartij. Simo werd daarvoor veroordeeld tot 4 jaar cel. Later kreeg hij ook nog eens 2 jaar voor het leiding geven aan een criminele organisatie en wietteelt. (Tekst loopt door onder de advertentie.)

Zakaria

Eenmaal vrijgelaten gaat hij verder met drugshandel. Met de winsten koopt hij onroerend goed in Enschede, zoals een kiosk en een boetiek. Bij een inval in een van de panden werd 40.000 euro cash gevonden. Een groot deel van de handel in drugs verloopt via het dark web. Via dat kanaal loopt Simo weer tegen de lamp. Getuigen in Duitsland zien twee verdachten vanuit een Mercedes tientallen postpakketten in een brievenbus deponeren. Die enveloppen bleken vol drugs te zitten. Als ene Zakaria, een kompaan van Simo in de Mercedes wordt aangehouden, verklaart hij dat de auto eigendom is van de drugshandelaar. Simo probeert tevergeefs de schuld in de schoenen te schuiven van Zakaria en verdwijnt voor jaren achter de tralies in Duitsland.

Brand

Dat verhindert hem niet door te gaan met criminele activiteiten. Simo probeert vanuit de gevangenis onder andere wraak te nemen op zijn voormalige kompaan Zakaria. Zo geeft hij volgens justitie de opdracht om het huis van de moeder van Zakaria in Almelo brand te steken. ‘Hitmen’ van de drugsbende voeren de opdracht in juni 2017 uit, maar steken het verkeerde huis in brand. Een 60-jarige bewoonster ontsnapt ternauwernood aan de dood. Een paar maanden later ondernemen de aanslagplegers een nieuwe poging. Nu kiezen ze wel het juiste huis. De moeder weet maar net het vege lijf te redden.

Seks

Niet alleen woningen werden in brand gestoken, ook een kapper werd overgoten met benzine en vervolgens in brand gezet. Ook hier was sprake van een vergissing. Het eigenlijke doelwit was een Turkse man die seks had gehad met de vrouw van Simo D. Voor de aanslagen zitten twee verdachte broers vast.

Mr Sosa

Vanuit de Duitse gevangenis, waar Simo D. over verschillende telefoons beschikt, blijft hij ook de drugshandel via het dark web aansturen. Hij stuurt berichten via Facebook Messenger, Telegram en Whatsapp. Daarbij gebruikt hij verschillende aliassen. De ene keer heet hij Simo, de andere keer weer GF (Godfather), Mr. Sosa, of Souzasouza.

Opgerold

In oktober en november 2018 wordt de groep rondom Simo  opgerold. In verschillende drugspanden in Enschede, Emmen en Roermond vindt de politie honderden kilo’s drugs. Justitie denkt Simo D. te gaan vervolgen als hij zijn straf in Duitsland heeft uitgezeten.