Simon Rutz: Amsterdam heeft mij weggepest

Kickbokspromotor Simon Rutz vindt dat frustratie van de politie de reden is dat kickboksgala’s geweerd worden uit de stad Amsterdam. Dat zegt Rutz vandaag in een interview met de krant Metro. Rutz organseerde jarenlang It’s Showtime in de Amsterdam Arena, wat tot het grootste vechtsportevenement in de wereld uitgroeide. Voorheen waren de K1-sterren alleen Japan te zien. Maar volgens burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zijn de kickboksgala’s als netwerkbijeenkomsten van criminelen en zit er dubieus geld achter. Metro:

Het jaarlijkse evenement in mei in de Arena is van de baan. Waarom?
Dat zouden we dit jaar samen met de Japanse organisatie K-1 organiseren. Die organisatie verkeert financieel in zwaar weer en kreeg daardoor de matchmaking (schema van vechters en matches, red.) niet op tijd voor elkaar. Ze zaten zo in nood dat ze niet eens de telefoon op durfden te nemen. Binnenkort vragen ze het faillissement aan. Daarnaast was het ook door alle negatieve uitlatingen van de gemeente voor mij niet meer haalbaar om het te organiseren, qua sponsoring en kaartverkoop.

Was het wel gelukt als K-1 de verplichtingen was nagekomen?
Ik begin me steeds meer af te vragen of de gemeente Amsterdam het wel waard is dat wij hier It’s Showtime organiseren. Overal worden we met open armen ontvangen, door de hele wereld organiseren we nu elf evenementen. Hier moeten we maar steeds tegen een imago vechten. Ik ben er gewoon te moe voor.

Voel jij je uit Amsterdam weggepest?
Natuurlijk word ik de stad uit gepest. Terwijl de gemeente klaagt dat er te weinig sport-
evenementen in de stad zijn. En wat doen ze? Ze jagen de organisatie van een van de grootste evenementen de stad uit.

Met pijn in het hart?
Absoluut, dit is mijn homeland, onze basis ligt hier. Natuurlijk doet dit pijn, maar tegen bepaalde dingen kun je niet vechten. Het organiseren van vechtsportevenementen kost heel veel energie. We werken keihard met elf man, soms werken we zestien uur op een dag, als we dan daar ook tegen moeten strijden, tja. Kunnen we beter onze energie ergens anders in steken.

Wat is volgens jou de reden dat de kickboksgala’s op de korrel worden genomen?
De politie, dat hebben ze ook letterlijk tegen me gezegd, ergert zich eraan dat er bepaalde personen in het publiek zitten, waar zij aandacht voor hebben. Daar komt het op neer. Ze hebben nu een burgemeester gevonden die daar gevoelig voor is.

Les verder Metro.