Sinistere sfeer bij begrafenis Hells Angel

Honderden politiemensen waren woensdag aanwezig bij de uitvaart van de vermoorde Hells Angel Aygün Mucuk (45) op het kerkhof van het provincieplaatsje Giessen. Bild Zeitung schrijft dat het de sfeer had van een staatsbegrafenis. Wel één met unheimische trekjes.

Welke hoek?

Voor de moord op Mucuk is volgens de Duitse justitie nog geen verdachte in beeld. ‘We zoeken in alle richtingen, maar met name in het Rocker-Milieu‘, zei een politie-woordvoerder. Afgelopen vrijdag werd Mucuk doorzeefd met kogels. Kwamen de projectielen misschien ergens uit de eigen gelederen?

Met het uiterlijk vertoon zat het op de begrafenis wel goed. Naar schatting 1.200 mensen waren aanwezig, het merendeel bikers. De politie nam geen risico. Ze sloot toevoerwegen af, begeleidde de stoet en hield honderden nieuwsgierigen op afstand. Er namen rouwenden uit vele Europese landen deel aan de uitvaart.

Expansiedrift

De Berlijnse Angels-chef André Sommer ontsnapte in 2013 zelf aan een moordaanslag. Sommer was present bij de uitvaart in Giessen. Hij geldt juist als een criticaster van de expansiedrift die de Duitse Hells Angels de afgelopen jaren probeerden door te zetten, en waar Aygün Mucuk een exponent van was. Ook “Schnitzel-Walter” (foto) uit Frankfurt, de president van de Duitse Angels was van de partij. Walter B. is net als Sommer een meer traditionele ijzervreter.

Het was stil op het kerkhof, vooral het klappen op de leren jacks ter begroeting en steun was hoorbaar. Maar binnen de Duitse Hells Angels broeit het al jaren. Een onderlinge confrontatie in Frankfurt deze zomer was achteraf gezien een duister voorteken.

Huichelachtig

De mannen uit Berlijn waren met Sommer het eerste vertrokken van de begraafplaats, al snel daarna hield Schnitzel-Walter met zijn gevolg het voor gezien.

Een specialist van de politie had voor de uitvaart in Giessen al tegen een journalist van Der Spiegel gezegd: ‘het wordt een huichelachtige vertoning’.

In 2015 traden er onderlinge spanningen in Midden-Duitsland aan de dag:

Ruzie tussen jonge en oude leden Duitse Hells Angels