Sjaak B. op vrije voeten

De Amsterdamse rechtbank heeft een verdachte in het grote liquidatieproces op vrije voeten gesteld. De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis opgeheven van Sjaak B. B. is in 2007 aangehouden en heeft er inmiddels ruim drie jaar hechtenis opzitten op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie die tot doel had liquidaties te plegen en voorhanden hebben van wapens. Eerder deze maand besloot het gerechtshof dat er geen reden meer was B. nog vast te houden op de verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. Sjaak B. zat nog wel vast op de verdenking dat hij eigenaar was van de wapens die in 2003 zijn gevonden in het huis in Vinkeveen, dat was gehuurd van van Katja Schuurman.

B. wordt nog wel verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en de wapenvondst in Vinkeveen, en volgens de rechtbank zijn er nog wel ernstige bezwaren die zich verzetten tegen opheffen van de hechtenis in de wapenzaak, maar hij kan nooit langer worden gestraft dan de tijd die hij al in hechtenis heeft gezeten.

Kroongetuige Peter la S. heeft gezegd dat B. wapens leverde voor de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman in 2005 en 2006. Daarvoor was de hechtenis van B. al eerder opgeheven. 

Lees hier meer over de wapenvondst en de achtergronden.