Sjaak B.: vrijgesproken ‘wapenhandelaar’

Sjaak B. (19 september 1970) die dit weekend in Panama zou zijn doodgeschoten stond terecht in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage. Hij was in eerste aanleg door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld voor vuurwapenbezit maar vrijgesproken van het leveren van wapens voor huurmoorden.

Door @Wim van de Pol

Vooral op basis van verklaringen van kroongetuigen Peter La Serpe legde het Openbaar Ministerie aan B. ten laste dat hij zowel voor de moorden op Kees Houtman (2005) en Nedim Imaç (2007) vuurwapens zou hebben geleverd. Dat vond de rechtbank Amsterdam echter niet bewezen, evenmin zijn lidmaatschap van een criminele moordorganisatie. De recherche meende ook dat B. met Jesse Remmers op een motor zou hebben gezeten tijdens liquidatie van Cor van Hout. Hiervoor is hij echter niet strafrechtelijk vervolgd.

Klepper

Deze verdenkingen in het Passage-proces staken bleekjes af tegen de aanvankelijke berichtgeving in De Telegraaf dat B. verantwoordelijk zou zijn voor ’twintig liquidaties’. Deze berichten ving de recherche op in het criminele milieu waar ook het verhaal de ronde deed dat B. al op 16-jarige leeftijd voor Amsterdammer Sam Klepper (doodgeschoten in 2000) een moord zou hebben gepleegd en in schietpartijen zou zijn beland met Joegoslavische medestanders van Sreten Jocic tegenover zich. Dezelfde bronnen stelden ook dat B. ook aan de Spaanse Costa del Sol een huurmoord zou hebben begaan.

Vinkeveen

Sjaak B. is in 1995 veroordeeld tot acht jaar cel voor het doodschieten van een cafébezoeker in Badhoevedorp waarbij een ander zwaargewond raakte. De recherche plaatste hem hoog in de hiërarchie als wapenhandelaar. Een wapenvoorraad die in 2003 in Vinkeveen werd gevonden in een villa die eigendom was van actrice Katja Schuurman waren volgens het Openbaar Ministerie van B.. De huidige kroongetuige in het Passage-proces Fred Ros en de in Passage tot levenslang veroordeelde Jesse Remmers werden ervoor vervolgd, B. niet. Hij kwam ook voor in de dossiers in relatie met de van wapenhandel verdachte Peter T.. In 2007 is B. aangehouden inzake de moorden op onder meer Kees Houtman. In 2010 schorste de rechtbank zijn voorlopige hechtenis. Hij hoefde geen straf meer uit te zitten omdat zijn straf voor het wapenbezit lager was dan zijn voorlopige hechtenis was geweest.