‘Geschorste notarissen bij sjoemelende notaris’

Het Parool schrijft dat bij het Amsterdamse notariskantoor Voorwinde jarenlang geschorste notarissen onder valse namen aan het werk waren. Al bekend was dat Voorwinde 2,1 miljoen euro van cliënten zou hebben laten verdwijnen.

Spoorloos

De ex-notarissen waren uit het ambt gezet omdat ook zij met cliëntgelden hadden gesjoemeld. Zo had één van een paar ton van de derdenrekening opgenomen om zijn winkel met herensokken te financieren.

Het notariskantoor van Bart Voorwinde (50) zat in Amsterdam-Buitenveldert. Voorwinde is al sinds de zomer van 2017 spoorloos verdwenen. Het Parool schrijft dat kort na zijn verdwijning een onbekende de boodschap ‘Bart, je bent te ver gegaan’ in de deur van het kantoor kraste.

Schuld

Een van de geschorste notarissen die bij Voorwinde werkte had sinds 2013 een schuld bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Hij loste dat af met geld dat hij op het kantoor van Voorwinde kreeg, aldus ‘goed ingevoerde bronnen’ tegen Het Parool.

Een ex-notaris stond niet op de loonlijst. Hij liet zich uitbetalen middels facturen voor IT-diensten. De notarissen werkten onder valse namen. Ze gebruikten e-mailadressen waarin hun naam niet voorkwam. Als er inspecteurs langskwamen waren ze afwezig.

Het Parool schrijft dat de situatie op het kantoor Voorwinde al jaren in het Amsterdamse notariaat bekend was maar dat niemand aan de bel trok.