Sjoerd Swane krijgt twee jaar cel

Een oud-wethouder van Maarssen, Sjoerd Swane (VVD, 58), is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en belastingfraude. Swane was zelf wederom niet op de zitting aanwezig omdat hij is ondergedoken voor schuldeisers. Swane was rond de eeuwwisseling in de Vechtstreek een invloedrijk politicus. Als wethouder Ruimtelijke Ordening heeft hij zich laten betalen door partijen die betrokken waren bij de ontwikkeling van een nieuwbouwproject in Maarssen, iets waarop hij bestuurlijke invloed kon uitoefenen. Aldus de rechtbank.

Ook heeft hij volgens de rechtbank samen met de door de rechtbank hiervoor veroordeelde vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg gefraudeerd met een notariële akte bij de verkoop van aandelen in een bedrijf. Ten slotte heeft hij valse facturen opgesteld en ook jarenlang te weinig omzetbelasting betaald.

De rechtbank woog bij het opleggen van de straf mee dat de man als gemeenteraadslid giften heeft aangenomen. ‘Daarmee heeft hij het vertrouwen van de samenleving in de integriteit van overheidsdienaren ernstig geschaad.’

Verder heeft Swane zich als gemeenteraadslid onbehoorlijk gedragen en het vertrouwen beschaamd dat in het maatschappelijk verkeer in facturen en notariële aktes wordt gesteld, stelt de rechtbank en enkel uit eigen financieel gewin gehandeld.

De officier van justitie had drie jaar gevangenisstraf geëist maar de rechtbank vond deze straf te hoog, mede doordat er veel tijd heeft gelegen tussen het begintijdstip van de vervolging en het vonnis.

Swane had geen verweer gevoerd. Mogelijk verblijft hij nu in Thailand.

Dit is het vonnis.

Zie ook:

Swane kon getuigenbescherming in 

Eis: Drie jaar tegen wethouder