Skimmers pakten miljoenen

Ze zijn er nog de skimmers! Of liever: winkeliers die met verouderde pinapparatuur werken. De politie in Den Haag heeft via een inbraak een groep Roemeense skimmers in beeld gekregen die in heel Nederland skim-apparatuur op pinautomaten plaatste. De groep zou ‘miljoenen’ hebben buitgemaakt. Bij de inbraak in een woning waren telefoons gestolen maar de politie vond ook een spoor dat naar Roemenië leidde.

 

De skim-apparatuur werd door negen groepjes in Nederland in winkels geplaatst. In het buitenland werden vervolgens met de verkregen gegevens de rekeningen leeggetrokken. De politie werkte in het onderzoek samen met collega’s in Roemenië.

In dat land zijn in januari waar vorige maand op vier plaatsen 15 verdachten aangehouden. Zes mensen zijn ook verdachte in het skim-onderzoek in Nederland.

Bij huiszoekingen in panden in Schiedam en Rotterdam vond de politie onder andere mallen om pasmondjes na te maken, micro-camera’s (ter grootte van een speldenknop), diverse opslagmedia, laptops en een sigarettendoosje met daarin tien pasjes van een landelijke winkelketen waarop data gezet kon worden.

In een personenauto werd een gestolen betaalautomaat van een benzinestation ontdekt. De politie doet nog onderzoek naar data die op de harde schijven staan.

De politie denkt 40 tot 50 nieuwe skimincidenten aan de groep te kunnen koppelen.

Met de nieuwe pinapparaten is skimmen niet meer mogelijk. Skimmen kan alleen door de pas door een gleuf te halen, op oudere apparaten.