Slachtoffer aanslag was ‘crimineel’

De vrouw die is omgekomen bij de moordaanslag in Amstelveen-Westwijk is Luana Luz Xavier (34). Zij is de vriendin van de Amsterdamse crimineel Najib ‘Ziggy’ H.. Volgens Het Parool zou in het criminele milieu het verhaal de ronde doen dat zij voor haar vriend H. een doelwit naar een (mislukte) moordaanslag heeft gelokt.

Buurvrouw

De krant schrijft dat Luz Xavier ook en eigen rol in de onderwereld had. De vrouw is met maximaal vier schoten gedood. Haar kinderen waren getuige. Het gaat om een jonge puberdochter en een jongetje van anderhalf. De buurvrouw heeft zich over hen ontfermd.

Moordaanslag

Najib H., of Ziggy, was een crimineel die gerekend werd tot de groep van de dit jaar geliquideerde Gwenette Martha. H. is verdacht geweest van betrokkenheid bij moordaanslagen, maar niet vervolgd. Jaren geleden overleefde hij een moordaanslag bij het Olympisch Stadion in Amsterdam toen hij ontkwam door in een sloot te springen.

Kledingwinkel

De van oorsprong Braziliaanse Luz Xavier was sinds 2011 eigenaar van een kledingwinkel in het centrum van Amsterdam. Martha heeft in een rechtszaak gezegd dat dit één van de bedrijfjes was waarmee hij zijn geld verdiende.

Dubbelspel?

Volgens Het Parool is er mogelijk een verband met de mislukte aanslag op Chahid Y. die er in het milieu van is beschuldigd dubbelspel te hebben gespeeld rond de moord op Gwenette Martha in Amstelveen. Y. was aanwezig toen Martha werd vermoord in Amstelveen. Luz Xaviers vriend H. zou voor dat verraad wraak hebben willen nemen op Y.

‘Weggetipt’

Onbekenden beschoten Chahid Y. bij Almere maar raakte slechts gewond. Het Parool citeert een ‘kennelijke ingewijde’ die op internet schreef dat ‘een vriendin’ van Ziggy H. Chadid Y. heeft ‘weggetipt’ en naar Almere gelokt. De schrijver van het stukje op internet noemde Ziggy H. ‘de nieuwe baas van de groep Martha’. Het stukje is kort na plaatsing in opdracht van de politie verwijderd.