Slachtoffer De Clercqstraat was geen doelwit

De 25-jarige Youssef El Kahtaoui (25, foto) uit Zaandam die half mei in de Amsterdamse De Clercqstraat bij zijn auto is doodgeschoten was niet het doelwit. Dat heeft de politie Amsterdam bekend gemaakt. De politie gaat er nu van uit dat de twee daders iemand zochten die in Tapas Lounge Village aanwezig was.

Dreigend

Even na middernacht zijn de twee gewapende mannen de twee donkergetinte mannen de Tapas Lounge Village binnen met bromfietshelmen op. Volgens getuigen bleef één van hen bij de deur staan, de ander ging van tafel naar tafel dreigend met een vuurwapen, duidelijk op zoek naar iemand. Vermoedelijk was dat een bezoeker die al vijf minuten eerder de zaak had verlaten.

Paniek

Plotseling is er door iemand in de Tapas Lounge op de mannen geschoten. Daardoor is er waarschijnlijk paniek ontstaan. De twee mannen zijn toen halsoverkop de zaak uitgerend en degene met het automatische vuurwapen is daarbij mogelijk gevallen. Het wapen is toen afgegaan en dat was de kogel die vlak voor de aanslag langs de auto van het slachtoffer vloog.

Wilde weg

Er hadden makkelijk meerdere slachtoffers kunnen vallen, aldus de politie. Er is door de daders tussen de tien en twintig keer geschoten met een automatisch wapen, dat lijkt echt in het wilde weg te zijn gebeurd. Een langsrijdende tram is door meerdere kogels geraakt, eentje sloeg in vlak achter de bestuurder, een andere vlakbij de conducteur.

Getuige

De daders zijn gevlucht op een zwarte Beverly Piaggio 500. Ze zijn rechtdoor gereden over de De Clercqstraat, toen linksaf geslagen richting het Bellamyplein, de Bellamystraat en als laatste is bekend dat ze linksaf de 2e Kostverlorenkade opgegaan zijn. De politie is op zoek naar een man die langs de Tapas Lounge Village liep toen de daders binnen waren. Hij was getuige van wat binnen gebeurd want hij zet het, al omkijkende, op een lopen. Het is een Marokkaanse jongen en hij droeg een grijze stoffen nette sport broek met lange pijpen en grijze trui. De politie heeft nog niet alle bezoekers gesproken die op dat moment in de Tapas Lounge Village aanwezig waren.

Contact

Youssef El Kahtaoui kwam zelf uit Zaandam. De politie weet niet waarom hij die nacht daar over de De Clerqstraat in Amsterdam-West reed. De politie wil mensen spreken die op die avond contact met hem hebben gehad. De scooter waarmee de daders van de dodelijke schietpartij in de Amsterdamse De Clercqstraat bijna twee weken zijn gevlucht, is terecht.