‘Slachtoffer Geuzenveld is Rotterdamse crimineel’

Het dodelijke slachtoffer van de schietpartij in Amsterdam-Geuzenveld is de crimineel Cartney Kronstadt. Dat meldt Het Parool. Volgens de krant is Kronstadt, van Antilliaanse afkomst, tot 16 jaar cel veroordeeld wegens moord en een gewelddadige beroving.

Roofoverval

Bij de schietpartij raakte de 59-jarige oud-café-eigenaar Peter L. ernstig gewond. De naam van het slachtoffer is niet bevestigd door politie en justitie in Amsterdam; ze willen de identiteit van de doodgeschoten man niet bevestigen. Kronstad is door de Utrechtse rechtbank in 2010 tot 16 jaar veroordeeld. Dat ging om een aantal gewelddadige delicten, waaronder het medeplegen van een moord, bij een ripdeal op 13 januari 2008, op de Dickensweg in Utrecht.

Cassatie

In 2012 bekrachtigde het Amsterdamse gerechtshof die straf maar zijn advocaat ging in cassatie, waarna de Hoge Raad de zaak terugstuurde naar het hof, dat Kronstadt opnieuw veroordeelde. Omdat de motivering rammelde ging hij opnieuw in cassatie en weer met succes. In afwachting van het nieuwe arrest mocht Kronstadt gefaseerd vrijkomen. Eerst mocht hij onder voorwaarden de gevangenis uit, later met meer vrijheden. Ook omdat hij sinds zijn aanhouding in 2008 al een flink deel van de straf had uitgezeten.

Hij is vrijgesproken van ernstige mishandeling in de gevangenis van Leeuwarden. Kronstadt zou samen met drie medegevangenen, onder wie de voor moord veroordeelde Ajax-hooligan Rick H., een andere gevangene zeer zwaar hebben mishandeld.