‘Slachtoffer kasteelmoord verkrachtte vrouw’

Opnieuw een Nederlandse link in zaak rond de moord op de Vlaamse kasteelheer Stijn Saelens. Een Nederlandse vrouw beweert dat ze door Saelens is verkracht in Australië. Dat kan gevolgen hebben in het proces, waarin een volksjury uitspraak doet.

De verkrachte vrouw stuurde eind 2014 een e-mail naar André Gyselbrecht, de schoonvader van Saelens en verdachte in de zaak. Dat meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. In de mail bedankte de vrouw hem ‘uit de grond van mijn hart’. ‘Nu kan hij andere vrouwen niet meer aandoen wat hij me aandeed.’

Verkracht in hotel

De vrouw stelt dat ze Saelens in september 2011 in Australië leerde kennen. Saelens was daar omdat hij met zijn gezin naar dat land wilde verhuizen. Hij zou de Nederlandse hebben verkracht in een hotel. Ze schrijft daarover:

‘Hij dwong me bij hem in bed en ­bepotelde me. Ik heb meerdere keren “neen” gezegd. Maar hij duwde me op mijn buik en verkrachtte me. Hij zei dat ik het wilde.’

Jury is gevoelig

De vrouw is niet met het verhaal naar de politie gestapt. De mail werd gevonden bij een huiszoeking bij Gyselbrecht. De vrouw is inmiddels wel ondervraagd.

Saelens werd eerder al beschuldigd van het misbruiken van één van zijn eigen kinderen. Volgens Vlaamse media zijn dergelijke beschuldigingen erg belangrijk in de zaak, omdat de jury wel eens gevoelig zou kunnen zijn voor dergelijke beschuldigingen. Dat zou bijvoorbeeld invloed kunnen hebben op de strafmaat.

Nederlandse uitvoerders

Nederlanders spelen een hoofdrol in het onderzoek naar de dood van Saelens, die in 2012 dood werd aangetroffen in een bos, in de Vlaamse gemeente Sint-Maria-Aalter. In het kasteel dat hij bewoonde werd een bloedspoor en een kogelhuls gevonden. De sporen leidden naar een Nederlander, Ronny van Bommel van wie DNA werd aangetroffen in de hal van het kasteel. Van Bommel werd gearresteerd maar overleed nog voordat hij verhoord kon worden.

Hij kreeg bij de moord vermoedelijk hulp van zijn neef, de Tilburger Roy L. die eerder dit jaar werd opgepakt. Roy L. legde onlangs belastende verklaringen af tegen Evert de C. uit het Zeeuwse IJzendijke. Evert exploiteerde in IJzendijke een growshop en bestiert een café-restaurant. Hij wordt door de Belgische speurders als tussenpersoon gezien. Opdrachtgever zou Pierre Serry zijn, die samenwerkte met de schoonvader van Saelens.