‘Slachtoffer liquidatie geen crimineel’

De politie zegt geen idee te hebben van het motief voor de liquidatie van Ergin Başakçi (42) uit Hellevoetsluis. In Opsporing Verzocht zei de politie er van uit te gaan dat hij niet in het criminele circuit zat. Hij werd op 28 augustus 2017 doodgeschoten.

Polo

Dat gebeurde vlak voor een eetcafé voor de ogen van andere terrasbezoekers aan de Prins Hendrikkade in het centrum van Rotterdam om 22.20. Toen stopte er opeens een Polo. Er stapte minstens één man uit. Hij schoot, sprong weer in de auto. De auto scheurde direct weer weg. Er is bij het terras door getuigen gezien dat er meerdere mensen in die auto zaten toen er werd geschoten.

Nassauhaven

Vijf minuten na de schoten dumpen de mannen hun witte VW Polo aan de Nassauhaven. Die is daar gedeeltelijk uitgebrand. Het bleek een in Limburg (Maasbracht) gestolen auto met vals kenteken. Volgens de politie heeft de auto na de diefstal veel rondgereden in zowel Amsterdam als Rotterdam.

De politie denkt dat Başakçi en zijn vriend de fatale avond mogelijk al gevolgd zijn voordat ze aankwamen bij hij het eetcafé op het Noordereiland in Rotterdam.

Jerrycan

Op het moment dat de witte Volkswagen in brand stond reed een auto met piepende banden weg vanaf de Nassauhaven. Dat was een donkere personenauto. Die auto is enkele dagen uitgebrand in Diemen gevonden.

De witte Polo is niet totaal uitgebrand. Daardoor heeft de politie een jerrycan die in de auto stond veilig weten te stellen. Deze jerrycan wordt momenteel op sporen onderzocht.

De politie doet nog steeds onderzoek naar de achtergronden van Ergin Başakçi.