Slachtoffer liquidatie: geen zwaar strafblad

De man die afgelopen week bij een schietpartij in Amsterdam om het leven kwam, had weliswaar een strafblad, maar daar stonden voornamelijk lichte vergrijpen op. De 25-jarige Zaandammer Youssef el Kahtaoui werd in 2012 voor het laatst veroordeeld voor het bedreigen, bespugen en mishandelen van twee agenten.

Zijn advocaat Nienke Swart is dan ook geschrokken toen ze hoorde dat El Kahtaoui was doodgeschoten. ‘Hij leek me in ons contact een aardige jongen, die er heel erg mee zat dat hij niet meer kon werken’, aldus Swart tegen Het Parool. El Kahtaoui verbrijzelde zijn been toen hij als glazenwasser van e trap viel. ‘Dát was waarover hij sprak. Zijn strafzaken stelden niet veel voor.’

Verbrijzeld been

El Kahtaoui werd woensdagnacht in de De Clercqstraat in Amsterdam doodgeschoten. Hij werd naast zijn auto gevonden, maar het is nog altijd onduidelijk of hij zelf is uitgestapt en per ongeluk door rondvliegende kogels is geraakt, of dat hij bewust is geliquideerd.

El Kahtaoui werkte tot februari 2011 als glazenwasser. Hij viel in februari van dat jaar van de ladder, waarbij hij zijn been verbrijzelde. Hij werd geopereerd en moest jarenlang revalideren. Werken was onmogelijk en de kosten liepen op.

Agenten niet voorzichtig met gipsbeen

In juni 2011 werd hij opgepakt vanwege openstaande boetes. El Kahtaoui werd woest toen agenten onvoorzichtig omgingen met zijn gipsbeen. Hij bespuugde, bedreigde en mishandelde de agenten. Het was zijn laatste veroordeling.

Hij verdiende later zijn geld met illegale handeltjes. Hij had desondanks geen zwaar strafblad, hij had een aantal kleine veroordelingen op zijn naam, en werd aan het begin van dit jaar vrijgesproken voor heling van een telefoon.

Recherche twijfelt

Woensdag 13 mei, net na middernacht, stond hij te wachten voor het stoplicht in de De Clercqstraat. Even daarvoor waren twee mannen met motorhelmen zwaargewapend een sishalounge binnengestapt. Volgens getuigen riepen de mannen de naam van een klant, maar die was net vertrokken. Een andere klant in de zaak trekt dan een vuurwapen en begint te schieten.

De twee vluchten naar buiten, waar El Kahtaoui op het stoplicht staat te wachten. Hij wordt doodgeschoten. Volgens getuigen is hij een toevallige voorbijganger, en volgens Het Parool twijfelt ook de recherche of hij wel het daadwerkelijke doelwit was.

Wegrennende man gezocht

De politie hoopt snel uit te vinden of de mannen in het waterpijpcafé daadwerkelijk iemands naam hebben geroepen, en om wiens naam het dan gaat. Ook weet de politie niet wie de klant is die op de twee mannen met motorhelmen schoot.

De recherche is bovendien op zoek naar een ‘vermoedelijk Marokkaanse man’, die vlak voor het schietincident van de sishalounge hard wegrent. Ook wordt gezocht naar twee fietsende getuigen die waarschijnlijk zijn ingehaald door de schutters, die na het incident zijn gevlucht op een zwarte (motor)scooter.