‘Slachtoffer liquidatie pleegde aanslag in Iran’

Een man die op 15 december 2015 is geliquideerd in Almere was volgens Het Parool vrijwel zeker de in Iran ter dood veroordeelde aanslagpleger Mohammad Reza Kolahi Samadi. Onder de nieuwe naam Ali Motamed woonde hij in een rijtjeshuis in de Hendrik Marsmanstraat in Almere.

Green Gang

Hij werkte als elektromonteur.

Vrijdag was er een pro forma-zitting in de zaak tegen twee verdachten van de aanslag: Amsterdammers Anouar A.B. (28) en Moreo M. (35). De twee kwamen in beeld omdat hun versleutelde PGP-Blackberry’s tot drie keer toe net als de gebruikte auto’s van de daders op dezelfde tijden naar Almere gingen. De recherche liet eerder weten de daders te zoeken in de entourage van de Green Gang uit Amsterdam-Zuidoost.

Bomaanslag

Motamed was kennelijk in Nederland ondergedoken met een schuilnaam. Als Reza Kolahi Samadi zou hij hoofdverantwoordelijk zijn voor de bomaanslag op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran. Dat gebeurde op 28 juni 1981. Er vielen 73 doden, onder wie de tweede man achter ayatollah Ruhollah Khomeini, en vier ministers. Er is ieder jaar in Iran een nationale herdenking van deze aanslag (‘Hafte Tir’).

Begin jaren negentig kreeg Kolahi een verblijfsvergunning in Nederland op naam van Ali Motamed. In Iran was hij bij verstek veroordeeld tot de dood door ophanging en hij werd internationaal gesignaleerd. Volgens Het Parool denkt zijn weduwe dat kringen in Iran achter zijn liquidatie zitten. Zijn vrouw zegt tot voor enkele jaren niet te hebben geweten wie Ali Motamed werkelijk was. Zijn enige zoon was destijds 17 jaar.

Zie de laatste berichten over de zaak:

Aanhoudingen voor liquidatie Almere

‘Green Gang in beeld in drie moordzaken’

Politie maakt bijnamen schutters bekend

Daders Almeerse moord uit Amsterdam-ZO (VIDEO)