‘Slachtoffer liquidatie was crimineel’

De man die afgelopen weekend is geliquideerd op de Korte Papaverweg in Amsterdam-Noord, was de crimineel Saïd Fakir uit Amsterdam-Oost. Dat meldt Het Parool donderdag. Hij zat tweemaal vijf jaar uit voor zware geweldsmisdrijven en figureerde zijn hele volwassen leven volgens de berichtgeving in de krant in de onderwereld.

De 34-jarige Saïd Fakir zou op zijn achttiende al samen met een vriend verantwoordelijk zijn geweest voor een schietpartij bij een club in Amsterdam. Twee portiers van een club aan het Thorbeckeplein werden toen neergeschoten omdat zij Fakir en de vriend de toegang geweigerd hadden, schrijft Het Parool.

De portiers overleefden de aanslag en de verdachten wisten te ontkomen. Later werd Saïd Fakir alsnog aangehouden en zat een celstraf van vijf jaar uit. Vervolgens zou hij de draad binnen de onderwereld weer hebben opgepakt. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij overvallen, maar werd nooit veroordeeld.

In het zwaarste misdrijf waarvoor hij werd gepakt, en waarvoor hij ook tot vijf jaar werd veroordeeld, speelde Fakir een bijrol, schrijft Het Parool. Die zaak draaide om een dubbele liquidatie in 2004 in Amsterdam, waarbij de 34-jarige Colombiaanse drugshandelaar Diego Ortiz Rodrigez en diens 17-jarige Nicaraguaanse vriendin Alejandra Saenz Silva om het leven kwamen.