‘Slachtoffer moord A’dam geen zware crimineel’ (UPDATE)

De man die woensdagavond werd doodgeschoten op de Oostelijke Handelskade in Amsterdam is ‘vooralsnog’ niet in verband gebracht met zware criminaliteit. Dat stelt de politie tegen persbureau ANP. Het gaat volgens de politie om een 36-jarige man uit Amsterdam. Het Parool stelt dat het gaat om BMX-crosser Elco Gjaltema.

Gerichte actie

Het slachtoffer zat in zijn auto toen hij werd beschoten. Hij werd onder meer in zijn nek geraakt. Volgens de politie gaat het om een gerichte actie.

Omstanders hebben de man nog geprobeerd te reanimeren, en ook hulpverleners hebben daar later een poging toe gedaan. Dat mocht niet baten; de man is ter plekke overleden.

Vluchtauto in brand

Getuigen vertellen tegen de stadzender AT5 dat er zeker zes keer is geschoten. Op het eerste oog lijkt het te gaan om een traditionele liquidatie. In Duivendrecht werd korte tijd later de vermoedelijke vluchtauto van de daders gevonden. Het voertuig stond in brand. De daders zijn daar waarschijnlijk overgestapt op een donkerkleurige auto, mogelijk een Fiat of Peugeot.

De politie zoekt nog getuigen van de schietpartij. Ook wordt gevraagd om beelden waarop mogelijk iets van belang staat, te uploaden op de site van de politie.

Gjaltema reed op een vrij hoog niveau in het BMX-circuit. Zo werd hij derde bij de 3 Nations BMX World Cup in 2014. Hij richtte zich nu op het oprichten van een modemerk. Daarvoor had hij een pand op de Oostelijke Handelskade.