Slagboom vakantiepark omlaag voor crimineel

Criminelen hebben steeds vaker vrij spel op recreatieparken. Daarvoor waarschuwt de Brabants/Zeeuwse taskforce tegen de drugscriminaliteit in het Brabants Dagblad.

De taskforce wil dat Brabantse gemeenten strenger gaan toezien op recreatieparken. Vooral oudere, armlastige recreatieparken zouden een oogje dichtknijpen als zich aan de receptie louche types melden. Kleine gemeenten klagen dat het voor hen onbegonnen werk is om te controleren wie er verblijven in de vakantieparken en wat de bewoners uitspoken.

De taskforce is in gesprek met provincie en gemeenten over de veiligheid, bijvoorbeeld over het ontwikkelen van een gedragscode voor recreatie-ondernemers en betere regels voor het registreren van de gasten.

Vrijheid én gevaar op park

Criminelen maken gretig gebruik van vakantieparken. Ze zijn er anoniem, het is er rustig en de parken zijn afgeschermd. Zo verzond Aydin C. vanachter een computer op een recreatiepark in Oisterwijk zijn chantageberichten. C. werd vooral bekend omdat hij de 15-jarige Canadese Amanda Todd afperste met een naaktfoto. Todd pleegde in 2012 zelfmoord. C. staat vanaf woensdag in Amsterdam terecht.

In recreatiepark Buitenborgh nabij Vinkeveen verbleven prostituees die door de Duits-Turkse vrouwenhandelaar Saban Baran werden geëxploiteerd. Ook werden daar wapens, explosieven en drugs gevonden. Wietplantages worden vaker op dergelijke parken aangetroffen.

Drama Hooge Zwaluwe

De Brabantse parken kennen in het bloedige drama in Hooge Zwaluwe (foto) hun bekendste voorbeeld. Daar werden in 2015 No Surrender-kopstuk Brian Dalfour en Muljaim Nadzak doodgeschoten. Hun kompaan Roy O. raakte gewond. In 2014 werd de Litouwer Gintas Macionis op recreatiepark Groenendries in het Brabantse Huijbergen geliquideerd na een conflict in het drugsmilieu.

In het Brabants Dagblad van maandag staat een uitgebreid verhaal over de criminaliteit op de Brabantse vakantieparken.