Slechte zorg in gevangenisziekenhuis

In het Justitieel Medisch Centrum (JMC) in Scheveningen kan geen verantwoorde zorg worden gegeven vanwege grote misstanden. Zo zouden patiënten meer te zeggen hebben dan de behandelend arts en is er niet genoeg kennis om sommige patiënten te behandelen.

Dat blijkt uit inspectierapporten dat radioprogramma Argos heeft ingezien. Het radioprogramma heeft ook gesproken met medewerkers en gedetineerden. Daaruit zou ook blijken dat de dossiers van het medisch centrum niet goed worden bijgehouden.

 

In 2011 kwam een 29-jarige man uit Kaapverdië om het leven die vijf dagen daarvoor in het JMC was geweest. Daar werd geconcludeerd dat hij alleen met hyperventilatie zou hebben. In het IJssellandziekenhuis was eerder geconstateerd dat hij epilepsie had.

Die diagnose zou in het JMC zijn kwijtgeraakt. Dat was aanleiding voor de toezichthouder om twee tuchtklachten in te dienen tegen artsen van het medisch centrum. Ook wordt de kwaliteit van de zorg onderzocht. Die onderzoeken lopen nog.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn sinds 2011 verbeteringen doorgevoerd, maar uit een document in handen vna Argos blijkt dat het ministerie in april nog conlcudeerde dat de behandeling van de patiënt voordat er een volledig beeld van de patiënt is.

Ook worden de dossiers nog niet goed bijgehouden. Zo worden er nog dossiers soms nog handgeschreven en 'gefragmenteerd' bijgehouden.