Sleutelfiguur Amsterdamse onderwereld opgepakt

De 34-jarige Amsterdamse crimineel Houssine A. is zondag gearresteerd in Marokko. Hij is waarschijnlijk van zijn onderduikadres in Midden-Amerika naar de haven van Tanger gereisd. Hij maakte daarbij gebruik van valse papieren. A. wordt gezien als een cruciale speler in de Amsterdamse onderwereld: hij is de voormalige vertrouweling van Gwenette Martha, maar kreeg ruzie met de inmiddels geliquideerde crimineel.

De aanhouding wordt door de Crimescene.pro gemeld op basis van Marokkaanse media. Die melden dat A. is aangehouden in een onderzoek naar liquidaties, moordpogingen en internationale drugshandel die zijn gepleegd buiten Marokko.

Invallen in appartementen

De Marokkaanse autoriteiten zouden invallen in twee appartementen in Marrakech hebben gedaan. Dat zouden verblijfplaatsen van A. zijn. In de appartementen lagen valse identiteitsbewijzen van Nederland, Frankrijk en Marokko.

Ook werden tientallen dure horloges, een tiental telefoons, twee tablets, voor 16.700 euro aan contant geld gevonden.

Conflict met Gwenette Martha

A. groeide met Martha op in de Amsterdamse Pijp. In 2012 ontstond er bonje in de groep rond Martha. Daarna zou A. met Benaouf A., de ex van zijn zus, hebben samengespannen tegen Martha.

Benaouf A. is veroordeeld tot tien jaar celstraf voor de moord op Najeb Bouhbouh, een van de vertrouwelingen van Martha. Bouhbouh werd in oktober 2012 geliquideerd in Antwerpen, en rond die tijd verdween ook Houssine A. De recherche ging er al snel van uit dat hij was ondergedoken, waarschijnlijk in Midden-Amerika. Benaouf A. was het eigenlijke doelwit in de liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012.