Slimme camera’s havens en Schiphol tegen drugssmokkel: 13 miljoen euro

Op vijf grote logistieke knooppunten komen extra beveiligingssystemen tegen drugssmokkel. Er worden onder meer “slimme” camera’s’ geïnstalleerd in havens en op Schiphol. Kosten: 13 miljoen euro. Dat heeft de minister van Justitie bekend gemaakt.

Biometrie

Video- en audiotechnologie moeten identificatie van medewerkers gaan uitvoeren op biometrische aspecten zoals het gezicht of de stem. Zo hoopt het kabinet te voorkomen dat er bijvoorbeeld uithalers van cocaïne op haventerreinen worden toegelaten met vervalste pasjes.

De vijf knooppunten zijn: de haven van Rotterdam (5,1 miljoen euro), luchthaven Schiphol (3,4 miljoen), de logistiek rond de bloemenveiling in Aalsmeer (500.000) en havens in Zeeland, Brabant en Amsterdam (4 miljoen).

434 miljoen extra

Minister Dilan Yesilgöz van Justitie legt de nadruk bij de aanpak van drugssmokkel op het beveiligen van logistieke knooppunten. Zij is van plan ook op andere terreinen strijd tegen drugshandel uit te breiden.

De vorige minister, Ferd Grapperhaus, maakte al honderden miljoen vrij hiervoor. Het huidige kabinet begrootte vorig jaar voor de komende tijd 434 miljoen euro extra.

In het nieuwe plan wordt er ook geld uitgetrokken om medewerkers van havenbedrijven te trainen op het herkennen van criminele activiteiten en ervoor te zorgen dat er meldingen daarover worden gedaan.