Slimme software tegen wietkwekerijen

Wietkwekerijen kunnen worden opgespoord met slimme software in het elektriciteitsbedrijf dat in de energie van de kwekerij voorziet. Netbeheerder Stedin verwacht met deze software kwekerijen op te kunnen sporen doordat die een heel specifiek energiegebruik hebben.

Spoor

De software kan dergelijke patronen in de elektriciteitsstations opsporen. Het systeem geeft automatisch een melding als er ergens verdacht energiegebruik plaatsvindt. Eerst onderzoekt het bedrijf dan om welke kabels het gaat en vervolgens volgt men het spoor naar straat en het betreffende pand. Zo kan Stedin actief in zijn netwerk gaan speuren. Hoe het precies werkt wil Stedin niet onthullen.

22.000 elektriciteitsstations

Momenteel worden veel kwekerijen ontdekt doordat met helikopters warmtemetingen worden gedaan vanuit de lucht. Die methode is minder effectief aan het worden omdat panden met steeds betere isolatie worden uitgerust.

Vorig jaar zijn in Nederland 4500 hennepkwekerijen ontdekt, iets minder dan in 2014.

Steden wil in de komende vijf jaar alle 22.000 elektriciteitsstations, in Utrecht en een groot deel van Zuid-Holland, van de slimme software gaan voorzien.