‘Smartphones kwetsbaar voor digitale criminelen’ (UPDATE)

Voor het eerst constateert Europol in het jaarlijkse trendrapport over digitale criminaliteit (dat woensdag verschijnt) dat mobiele malware een serieus probleem is, zo schrijft Trouw. Virussen ontwikkeld voor smartphones worden geavanceerder.

Ransomware

Tot nu toe waarschuwden politiediensten alleen voor de mogelijke risico’s die smartphonegebruikers lopen. Nu zijn die voorspellingen dus uitgekomen. Het rapport van Europol (‘Internet Organised Crime Threat Assessment 2016‘) is gebaseerd op gegevens van zeker veertien landen waar dit jaar mobiele malware is ontdekt. Er is bijvoorbeeld ransomware in omloop die smartphones blokkeert en weer vrijgeeft in ruil voor losgeld. Ook is er phishing-malware gezien waarbij de gebruiker meldingen krijgt voorgeschoteld die lijken op een update van het besturingssysteem, maar in werkelijkheid gebruikers probeerden te verleiden om wachtwoorden prijs te geven.

Persoonlijke data

Het betekent dat cybercriminelen hun kennis en kunde om in de smartphonecode te kunnen manipuleren aan het uitbreiden zijn, aldus Europol. De meeste malware is er voor het Android-systeem maar er is komt ook malicieuze code voor de iPhone bij. Driekwart van de Nederlandse gebruikers heeft een anti-virusprogramma op hun telefoon geïnstalleerd. Het is steeds de vraag in hoeverre zulke software ook werkelijk beschermt.

Het grootste probleem voor smartphones is overigens momenteel gratis software die probeert persoonlijke data van gebruikers te pakken te krijgen en door te sturen.