Smartwatch meet spanning bij gevangene

Slimme armbanden kunnen worden gebruikt om de lichamelijke gesteldheid van gevangenen te meten. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van het ministerie van Justitie.

Gespannen

Via een smartwatch meten of een gevangene gespannen is. Of via een enkelband controleren of een veroordeelde alcohol gedronken heeft. Dat moet in de toekomst allemaal kunnen, denkt het onderzoekscentrum van het ministerie van Justitie (WODC). Dat meldt De Telegraaf vandaag.

Gezondheid

Het instituut heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het gebruik van dit soort apparaatjes in de gevangenis: ‘De inzet van wearables kan de fysieke gezondheid bevorderen, bijvoorbeeld met een stappenteller of slaapmeter.’

Voorspellen

Het onderzoeksinstituut heeft ook kritiek. Men heeft zorgen over de privacy van de gedetineerden, de matige ICT in de gevangenissen en de veiligheid van de apparaten. Ook is er nog te weinig bekend over het voorspellen van mogelijke agressie bij gevangenen, aan de hand van hun lichamelijke data. Het onderzoek van het WODC komt morgen uit.