Smokkel in bajes wordt mogelijk strafbaar

Het binnen smokkelen van contrabande in gevangenissen moet strafbaar worden gesteld. Dat voorstel zal de VVD vanmiddag in de Tweede Kamer doen. Op dit moment is het binnenbrengen van verboden waren niet opgenomen in het wetboek van strafrecht en daar wil de VVD fractie verandering in brengen.

VVD-kamerlid Foort Van Oosten zal vanmiddag in een debat met staatssecretaris Dijkhof van Justitie, vragen of smokkelaars die hun waar gevangenissen in loodsen, strafbaar gesteld kunnen worden. Tot ergernis van de liberaal is dat momenteel is dat nog niet het geval. „Wie nu een telefoonchip over de gevangenismuur katapulteert, kan hoogstens een boete voor een milieudelict krijgen wegens dumpen van spullen, zegt Van Oosten in de Telegraaf.

Alphen

Onlangs waren er verschillende incidenten met smokkelwaar in penentiaire inrichtingen. De gevangenis in Alphen aan de Rijn, de grootste van ons land, bleek zo lek als een mandje. Sommige gedetineerden konden er beschikken over wapens, smartphones en drugs. Invloedrijke langgestraften zouden binnen de inrichting de dienst uitmaken en konden beschikken over wat ze maar willen. Daarvoor maakten ze ondermeer gebruik van corrupte bewaarders, die spullen naar binnen smokkelden.

Nieuwegein

Justitie hield twee weken geleden ook een grote ‘spitactie’ in de gevangenis van Nieuwegein, op zoek naar contrabande. Die actie was geen groot succes. Crimesite ontving foto’s van de actie, gemaakt en verstuurd door een bajesklant met zijn smartphone (foto rechts), één van de spullen die op de lijst van verboden goederen staat.

Het VVD-voorstel tot strafbaarstelling zal vanmiddag worden gedaan tijdens een kamerdebat met staatssecretaris Dijkhof over het gevangeniswezen.