Smokkel cocapasta naar Nederland

Vorige week heeft de politie Rijnmond zes mannen en een vrouw aangehouden die coca-pasta naar Nederland smokkelden, vanuit Curaçao naar Nederland. Cocapasta of pasta básica de cocaina (PBC) is een halffabrikaat van poedercocaïne, dat kan worden gerookt met tabak en/of marihuana. Doorgaans importeren smokkelaars een vorm van poedercocaïne naar Europa.

Op 18 april smokkelden een 26-jarige vrouw en een 21-jarige man, beiden afkomstig uit Spijkenisse, cocapakketten vanuit Curaçao per vliegtuig Nederland binnen. De twee koeriers hadden de pakketten cocapasta op het lichaam geplakt. In totaal ging het om ruim vier kilogram, waaruit na chemische behandeling met onder meer ether ongeveer zes kilo cocaïne kan worden gemaakt.

In en rond een woning aan de Schieweg in Rotterdam hield een arrestatieteam die dag naast de koeriers nog vijf mensen aan: een 25- en een 26-jarige man uit Spijkenisse, een 31-jarige man uit Curaçao en een 35- en een 38-jarige man uit Rotterdam. Zij worden allemaal verdacht van betrokkenheid bij de invoer van harddrugs. Op vijf locaties in Rotterdam en Spijkenisse deed de politie doorzoekingen. Hierbij werden handelshoeveelheden GHB, MDMA, cocaïne en een zak met hennep in beslag genomen. Ook nam de politie verpakkingsmaterialen, een weegschaal en een pers in beslag.

In Zuid-Amerika komt het roken van pasta básica veel voor, ook omdat het goedkoper is dan gebruik van zuivere cocaïne. Het effect van de cocaïne komt sneller. Tegelijk is de verslavende werking veel groter dan die van poedercocaïne. De pasta ontstaat na behandeling van cocabladeren met onder meer kerosine en zwavelzuur.